Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Mistenkt: Arbeiderpartiet

Kraftfulle konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet har eksistert siden første verdenskrig. – Men det store sinnet mot partiet handler også om at de rett og slett er det største maktpartiet, sier historiker Bård Larsen.

Revolusjonære: I mellomkrigstiden mente mange på høyresiden at Ap var styrt av «jødebolsjevikene i Moskva», ifølge historiker Terje Emberland. Her Folketeateret på Youngstorget fra 1936. Foto: Thor Wiborg / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Annonse

 

«Om vi ikke kan ta lærdom av dette og si at dette er farlig, da er det ting vi ikke har lært. Det handler om å forstå hva som nører opp under konspirasjonsteorier og farlige holdninger», sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Landets folkevalgte skulle oppsummere hva som hadde rammet dem den siste halvannen uken. Det har handlet om én setning fra justisminister Sylvi Listhaugs facebookside. Men også mye mer. 

For hvilke konspirasjonsteorier snakker Jonas Gahr Støre om? Og om de finnes, hvor kommer de fra? Vi spurte akademikerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse