Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Mens vi venter på revolusjonen

Før ba Femstjernersbevegelsen andre om å dra til helvete. Nå ber de pent om støtte.

Dårlig deal: Femstjernersbevegelsen åpner for å samarbeide med andre partier, forteller Luigi Di Maio: Muligheten består i at Femstjernersbevegelsen lager en regjering som de andre støtter, uten å få ministerposter. Foto: Antonio Masiello / Getty Images
Annonse

Med friserte øyenbryn, hvitt smil og pent knyttet slips, ser ikke Luigi Di Maio ut som noen opprørsk revolusjonsleder. Det er mulig å hevde at det er derfor 31-åringen gjorde det så skarpt i det italienske valget for to uker siden. 

Femstjernersbevegelsen, Europas mest særegne og minst forutsigbare politiske kraft om dagen, har hatt for vane å forlange total omveltning – «vi skal åpne parlamentet som en tunfiskboks og skrape ut innholdet», likte grunnlegger og ur-talsmann Beppe Grillo å si. Etter valgtriumfen er det moderasjon som gjelder. 

Det første Di Maio gjorde da han satte seg foran et hundretalls utenlandske journalister i Roma sentrum onsdag denne uken, var å berolige alle. EU, Nato, Vatikanet, investorer i alle land, hør budskapet: «Programmet vårt er ikke ekstremistisk. Vi vil ikke ut av EU. Vi har ikke drevet kampanje mot euroen. Vi vil ikke at Italia skal ende i kaos.» 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.