Annonse

Annonse

00:00 - 09. mars 2018

Fake news, definert

Vitenskapelig blikk på desinformasjon og hvorfor oppspinn sprer seg så raskt.

Foto: Getty Images

I et par interessante artikler om spredning av usann informasjon på Twitter i denne ukens Science kom et etterlengtet gullkorn: En brukandes definisjon på begrepet «fake news». Uttrykket ble brukt mer enn 1500 ganger i norske papirmedier i fjor, men ikke særlig entydig. Denne definisjonen, fra artikkelen «The Science of Fake News», skrevet av en rekke profilerte forskere, kan duge: Fake news er «fabrikkert informasjon som imiterer nyhetsmediers innhold i form, men ikke i prosess eller hensikt». Og ja, definisjonen krever at du vet ganske mye om informasjonen du snakker om: Hvordan ble den til, og hvorfor? Men vet du ikke såpass, så finn et annet ord. «Feil» er fortsatt gangbar mynt, særlig på norsk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt