Annonse
00:00 - 09. mars 2018

Fake news, definert

Vitenskapelig blikk på desinformasjon og hvorfor oppspinn sprer seg så raskt.

Foto: Getty Images
Annonse

I et par interessante artikler om spredning av usann informasjon på Twitter i denne ukens Science kom et etterlengtet gullkorn: En brukandes definisjon på begrepet «fake news». Uttrykket ble brukt mer enn 1500 ganger i norske papirmedier i fjor, men ikke særlig entydig. Denne definisjonen, fra artikkelen «The Science of Fake News», skrevet av en rekke profilerte forskere, kan duge: Fake news er «fabrikkert informasjon som imiterer nyhetsmediers innhold i form, men ikke i prosess eller hensikt». Og ja, definisjonen krever at du vet ganske mye om informasjonen du snakker om: Hvordan ble den til, og hvorfor? Men vet du ikke såpass, så finn et annet ord. «Feil» er fortsatt gangbar mynt, særlig på norsk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.