00:00 - 23. mars 2018

Den enes arv er den andres miljø

Hva betyr genene vi ikke arver fra foreldrene våre?

Arv og miljø: Forskergruppen til Kari Stefansson har undersøkt genene som ikke er overført mellom foreldre og barn i 21 600 islandske familier, og sett i hvilken grad disse korrelerer med barnas utdanningsnivå.

Arv eller miljø? Født sånn eller blitt sånn? Det ser ut til at vi aldri blir lei av å stille disse spørsmålene. For hvem har vel ikke gransket seg selv i speilet og fundert på hvordan man egentlig ble den man er. Samtidig har problemstillingen på samfunnsnivå betydning for hvordan man tenker om for eksempel skolepolitikk og kriminalomsorg.

Fjernsynsprogrammet Hjernevask og debatten som fulgte i etterkant, viste hvor kontroversielt og polariserende spørsmålet om arv og miljø er. Debatten kan fort bli en skyttergravskrig, der tilhengere av henholdsvis hard genetikk og mykere sosiokulturelle forklaringsmodeller knapt er på bølgelengde. Men en studie fra tidsskriftet Science kaster nå nytt lys over samspillet mellom gener og miljø, og trekker konklusjoner som kanskje kan vekke begeistring i alle leirer.

Hva betyr foreldre for en persons utdanningsnivå? Statistisk vil ikke eplet falle langt fra stammen, siden mor og far oftest gir oss både genene vi fødes med, og hjemmet vi vokser opp i. Adopsjonsstudier og tvillingstudier er tradisjonelle verktøy forskere bruker for å skille effekten av arv og miljø. Men denne typen data er krevende å samle inn i stor skala og har sine svakheter. Derfor har forskningsgruppen til islandske Kari Stefansson tenkt helt nytt, og brukt genetikk for å studere effekten av miljøet.

Annonse