00:00 - 09. mars 2018

Colombias kokainavvenning

Fredsavtalen i Colombia skaper nye konflikter. Utbrytere fra Farc kjemper mot kriminelle om kokadyrkingen. Parlamentsvalget denne helgen avgjør veien videre.

Lukrativ plante: En bonde ser på koka-avlingen sin i Nord-Paramillo, tre–fire dager gjennom jungelen og over fjellet fra Ituango. Området var før kontrollert av Farc, men er nå tatt over av paramilitære. Foto: Nicolas Bedoya / Vela Colectivo

En tre år gammel jente ble nylig drept i Ituango i Colombia, da en granat eksploderte ved hjemmet hennes. Målet for angrepet var mannen i nabohuset, han som kalles «Shakiro», en lokal sjef i det kriminelle Clan del Golfo-kartellet. De som kastet granaten sies å være utbrytere fra Farc, geriljagruppen som i 2016 inngikk fredsavtale med myndighetene i Colombia etter flere tiår med borgerkrig.

«Vi fortsetter ikke å bære våpen fordi vi liker krig eller fordi vi ønsker personlig vinning, men fordi vi ikke tror på myndigheter som er manipulert av utlendinger, slik tilfellet er i Colombia», skriver Farc-utbryterne i et kommuniké Morgenbladet har fått tilgang til. De er i hovedsak unggutter fra rurale områder som lenge er blitt neglisjert av myndighetene. Morgenbladets kilder mener dokumentet er troverdig.

«Hvis regjeringen til [president] Santos og regjeringen som skal velges forsvarte og kjempet for en endring på landsbygdene i Colombia, ville vi respektert dem», står det videre.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»