Annonse
08:31 - 02. mars 2018

Byggmester Salomo – kan det fikses?

Stortinget kostet mindre enn 70 millioner kroner å reise og innrede, målt i vår tids pengeverdi. Litt oppussing, sikring og et nytt post- og varemottak kommer på mer enn tretti ganger denne summen.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
Annonse

Det virket så enkelt. Stortinget skulle bare pusse opp nabobygget, Prinsens gate 26. Det er høringssaler og kontorer der, i tillegg til gamle Halvorsens conditori med c, da. Prisen skulle bli omtrent 70 millioner kroner, ble det anslått. Men når man først hadde byggefolkene inne, burde anleggsperioden også brukes til å skaffe et nytt post- og varemottak under Wessels plass. Det handlet om sikkerhet. Etter 22. juli 2011 var det ikke lenger greit at varebiler fikk kjøre helt inntil eller rett inn i garasjen under bygget. Og selvsagt: Et nytt underjordisk varemottak måtte også ha en adkomst – en tunnel.

Skal bare. I Stortingets vedtak fra 2014 ble prisen for Prinsen og varemottaket anslått til 660 millioner kroner. Året etter var tallet blitt til 1100 millioner.

Så besluttet presidentskapet på Stortinget å lage tunnelen ekstra lang, av hensyn til naboene: handelsstanden i området og frimurerlosjen «St. Johanneslogen St. Olaus til den hvide Leopard». Sistnevnte burde egentlig vite litt om byggeprosjekter, ettersom de trekker historien sin tilbake til byggmesteren i kong Salomos tempel i Jerusalem. Stortingspresident Olemic Thommessen er også frimurer, uten at det skal ha hatt noen innflytelse på avgjørelsen om å forlenge og fordyre tunnelen. 250 meter varebiltunnel skulle komme på 390 millioner.

Annonse