Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Til bords med historien

Holocaust dominerer fremdeles det israelske samfunnet, mener historikeren Tom Segev. I løpet av 36 timer fikk vi en smak på hvordan det foregår.

Vitnesbyrd til sabbatsmåltidet: Rena Quint forteller sine gjester om hvordan hun overlevde holocaust.
Annonse

– Se her på døren. Det står «Død over araberne» på hebraisk. Sånt sto det på døren til bestefaren min i Polen før de drepte hele familien hans.

En liten uke er gått siden vi ankom Israel. Målet for reisen er å lage en serie artikler om hva slags plass holocaust har i israelsk samfunn og kultur i dag. Om hvordan disse aller mørkeste årene i jødenes historie fortsatt gjør seg gjeldende når staten Israel snart skal feire 70 år. Om hvordan man tenker og snakker om dem, og lever videre med dem.

Men i dag har vi satt alt dette på pause, lagt igjen artikkelserien på hotellet i Jerusalem, og kjørt sydover til Hebron, den største byen på Vestbredden, med rundt 215 000 innbyggere. Guiden vår er Nadav Weiman fra den israelske veteranorganisasjonen Breaking the Silence, som arbeider med å spre informasjon om hvordan Israels okkupasjon av de palestinske områdene arter seg. I dag var planen at fortiden skulle få være fortid, og at vi skulle lære mer om nåtiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse