Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Til bords med historien

Holocaust dominerer fremdeles det israelske samfunnet, mener historikeren Tom Segev. I løpet av 36 timer fikk vi en smak på hvordan det foregår.

Vitnesbyrd til sabbatsmåltidet: Rena Quint forteller sine gjester om hvordan hun overlevde holocaust.
Annonse

– Se her på døren. Det står «Død over araberne» på hebraisk. Sånt sto det på døren til bestefaren min i Polen før de drepte hele familien hans.

En liten uke er gått siden vi ankom Israel. Målet for reisen er å lage en serie artikler om hva slags plass holocaust har i israelsk samfunn og kultur i dag. Om hvordan disse aller mørkeste årene i jødenes historie fortsatt gjør seg gjeldende når staten Israel snart skal feire 70 år. Om hvordan man tenker og snakker om dem, og lever videre med dem.

Men i dag har vi satt alt dette på pause, lagt igjen artikkelserien på hotellet i Jerusalem, og kjørt sydover til Hebron, den største byen på Vestbredden, med rundt 215 000 innbyggere. Guiden vår er Nadav Weiman fra den israelske veteranorganisasjonen Breaking the Silence, som arbeider med å spre informasjon om hvordan Israels okkupasjon av de palestinske områdene arter seg. I dag var planen at fortiden skulle få være fortid, og at vi skulle lære mer om nåtiden.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt