00:00 - 16. februar 2018

Den ubesluttsomme fredsnasjonen

Kongsberg Gruppen stand at the IDEX 2015 weapons fair in Abu Dhabi. 24.02.2015 . -. Arkivfoto: Christian Belgaux

I februar 2015 dro Morgenbladet på våpenmesse i Abu Dhabi for å se Nammo, Kongsberggruppen og Forsvarsdepartementet selge våpen til diktaturer. Da øvrige norske deltagere minglet med mulige kjøpere i den norske ambassadørboligen, ble vi jaget på dør av ambassadør Sten Anders Berge: «Dere er ikke velkommen her.» Berges reaksjon har vi forståelse for, da mediedekning ofte synes å forkludre gode våpensalg til diktaturer i krig. Nylig har Dagbladet funnet ut at Berge blant annet planla et norgesbesøk for emirataraberne, soldatene deres skulle lære å gå på ski. Ambassadøren sverget også brorskap til Kongsberggruppen: «Kongsberg stiller alltid opp for oss, og vi stiller alltid opp for dere.» Og på fjorårets våpenmesse skal Forsvarsdepartementet ha hatt møter med flere emiratiske ammunisjonsprodusenter. De aktive fremstøtene og UDs innbitte forsvar av Abu Dhabi fremstår nå noe underlige, da samme departement nylig suspenderte våpensalget (A-materiell) til gulfstaten på grunn av krigen i Jemen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse