Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Knut Arild Hareide låser høyresiden i eget parti til felles valgløfter. Dermed kan han hoppe over til Ap, skriver Aslak Bonde.

Knut Arild Hareide kan være innstilt på å hoppe over til Ap, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Denne uken har det vært en ny runde med spekulasjoner og utspill om KrFs politiske veivalg. VG har sitert KrF-kilder som sier at partiet er på vei inn i Solberg-regjeringen, og fylkeslederen i Hordaland har gjentatt argumentasjonen fra i høst om at KrF må gjøre det samme som Venstre. Dermed skulle man tro at det har skjedd noe i partiet som har økt sannsynligheten for at KrF vil bli den koalisjonspartneren Erna Solberg trenger for å styre trygt frem til 2021.

Det er riktig at det har skjedd noe. På KrFs landskonferanse for to helger siden ble det gitt klare signaler både fra topp og bunn om at det er nødvendig å velge side. Det var historisk, i den forstand at partiet gir opp tenkningen om et tredje tyngdepunkt – eller en tredje vei – i norsk politikk. KrF erkjenner at partiet i neste valg må knytte seg opp mot enten en blåblågrønn eller en rødgrønn blokk. Partiet vil ikke gjøre noen forsøk på å gjenopplive et selvstendig sentrumsalternativ.

Et annet signal var mindre tydelig på landskonferansen, men vel så avklarende. Stadig flere i KrF betoner viktigheten av å komme i regjering. Det anses som unaturlig for et maktsøkende parti å være uten statsrådsansvar i tolv år. Selv om den siste regjeringsperioden (Bondevik II) slett ikke vurderes som en suksess for KrF, viste høstens valg og de siste månedenes meningsmålinger at opposisjonstilværelsen heller ikke gir velgergevinst. Målet for de aller fleste tillitsvalgte nå er å få regjeringsinnflytelse og statsråder i departementer der det er mulig å markedsføre god KrF-politikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»