Annonse
00:00 - 23. februar 2018

På klassetur til Auschwitz #meningsløst

Hvert år drar titusenvis av israelske tenåringer til Polen for å lære om holocaust. Det er en reise som tjener staten Israels nasjonalistiske politikk og traumatiserer ungdommene, sier filmskaperen Udi Nir.

Filmskaperen Udi Nir i leiligheten sin i Jaffa. Sammen med Sagi Bornstein har han laget dokumentarfilmen #uploading_holocaust.
Annonse

«Jeg synes synd på ungdommene, og jeg synes synd på meg selv. Jeg gikk også gjennom det, jeg brøt sammen i tårer.»

Vi sitter i en leilighet i Jaffa, et byområde i Tel Aviv, sammen med filmskaperen Udi Nir. Fra mørket utenfor vinduene hører vi støyen fra livet som utfolder seg i nabolagets mange restauranter og barer. Nir snakker om en ukelang reise til Polen som rundt 30 000 israelske skoleungdommer legger ut på hvert år for å lære om sin ennå relativt nære historie: De besøker tidligere konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirer, ghettoer og massegraver. I Israel er turen en institusjon, og kalles bare «Reisen til Polen».

Man kan godt forestille seg at det er en emosjonell påkjenning for 16, 17, 18 år gamle ungdommer å reise på skoletur til et sted der besteforeldregenerasjonen – eller som tilfellet er for mange: farmor eller morfar – ble gasset i hjel eller skutt på kloss hold i bakhodet. Men synd på dem?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse