Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal.

Sexmisbruk: Bildet er fra en leilighet i Port-au-Prince, betalt av Oxfam, der bistandsarbeidere festet med prostituerte i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen i 2010. Foto: Mega / NTB scanpix
Annonse

I Storbritannia er hjelpeorganisasjonene, som her i Norge, moralske kompass som minner om at folk flest i verden mangler mye som vi rike tar for gitt. Fallhøyden er dermed stor når umoral blir avslørt i bransjen. The Times har avdekket at ansatte i Oxfam, en tungvekter innen nødhjelp og bistand, betalte prostituerte for sex da de jobbet på Haiti etter jordskjelvkatastrofen i 2010. En av dem var belgisk, han ledet Oxfams Haiti-program, og har innrømmet at han kjøpte sex, i strid med organisasjonens regler.

Flere mannlige ansatte skal ha organisert de reneste orgier med prostituerte i leilighetene Oxfam betalte for, og noen av jentene som ble brukt skal ha vært under 18 år.

Oxfams ledelse i London ble varslet, en intern gransking ble gjennomført. Syv menn mistet jobben. Tre av dem, deriblant den nå 68 år gamle belgieren, fikk selv mulighet til å si opp, slik at det ikke skulle vekke for mye oppstyr at de ble sparket. Oxfams øverste leder i 2011, Barbara Stocking, foretrakk en «verdig utgang» fordi «en oppsigelse ville ha hatt ‘potensielt alvorlige følger’ for organisasjonens arbeid og rykte», ifølge The Times.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse