Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal.

Sexmisbruk: Bildet er fra en leilighet i Port-au-Prince, betalt av Oxfam, der bistandsarbeidere festet med prostituerte i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen i 2010. Foto: Mega / NTB scanpix
Annonse

I Storbritannia er hjelpeorganisasjonene, som her i Norge, moralske kompass som minner om at folk flest i verden mangler mye som vi rike tar for gitt. Fallhøyden er dermed stor når umoral blir avslørt i bransjen. The Times har avdekket at ansatte i Oxfam, en tungvekter innen nødhjelp og bistand, betalte prostituerte for sex da de jobbet på Haiti etter jordskjelvkatastrofen i 2010. En av dem var belgisk, han ledet Oxfams Haiti-program, og har innrømmet at han kjøpte sex, i strid med organisasjonens regler.

Flere mannlige ansatte skal ha organisert de reneste orgier med prostituerte i leilighetene Oxfam betalte for, og noen av jentene som ble brukt skal ha vært under 18 år.

Oxfams ledelse i London ble varslet, en intern gransking ble gjennomført. Syv menn mistet jobben. Tre av dem, deriblant den nå 68 år gamle belgieren, fikk selv mulighet til å si opp, slik at det ikke skulle vekke for mye oppstyr at de ble sparket. Oxfams øverste leder i 2011, Barbara Stocking, foretrakk en «verdig utgang» fordi «en oppsigelse ville ha hatt ‘potensielt alvorlige følger’ for organisasjonens arbeid og rykte», ifølge The Times.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»