00:00 - 16. februar 2018

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal

Oxfams sexskandale illustrerer hvor utsatt bistandsbransjen er for maktmisbruk, skriver Tove Gravdal.

Sexmisbruk: Bildet er fra en leilighet i Port-au-Prince, betalt av Oxfam, der bistandsarbeidere festet med prostituerte i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen i 2010. Foto: Mega / NTB scanpix

I Storbritannia er hjelpeorganisasjonene, som her i Norge, moralske kompass som minner om at folk flest i verden mangler mye som vi rike tar for gitt. Fallhøyden er dermed stor når umoral blir avslørt i bransjen. The Times har avdekket at ansatte i Oxfam, en tungvekter innen nødhjelp og bistand, betalte prostituerte for sex da de jobbet på Haiti etter jordskjelvkatastrofen i 2010. En av dem var belgisk, han ledet Oxfams Haiti-program, og har innrømmet at han kjøpte sex, i strid med organisasjonens regler.

Flere mannlige ansatte skal ha organisert de reneste orgier med prostituerte i leilighetene Oxfam betalte for, og noen av jentene som ble brukt skal ha vært under 18 år.

Oxfams ledelse i London ble varslet, en intern gransking ble gjennomført. Syv menn mistet jobben. Tre av dem, deriblant den nå 68 år gamle belgieren, fikk selv mulighet til å si opp, slik at det ikke skulle vekke for mye oppstyr at de ble sparket. Oxfams øverste leder i 2011, Barbara Stocking, foretrakk en «verdig utgang» fordi «en oppsigelse ville ha hatt ‘potensielt alvorlige følger’ for organisasjonens arbeid og rykte», ifølge The Times.

Annonse