00:00 - 16. februar 2018

Macron vil ha slagkraftig EU

Frankrikes president Emmanuel Macron setter fart i EUs forsvarssamarbeid. Den største bremseklossen er fransk-tyske kulturforskjeller.

Samarbeid: Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel deltok da 25 EU-land etablerte et permanent rammeverk (Pesco) for EUs forsvarssamarbeid i Brussel 14. desember i fjor. Grunnlaget for Pesco ble lagt i Lisboa-traktaten fra 2009. Foto: Stephanie Lecocq / EPA / NTB Scanpix

Kan terrorisme, Trump og Putin tvinge frem et tettere militært samarbeid i Europa? Ja, mener Barbara Kunz, forsker ved Fransk institutt for internasjonale relasjoner (Ifri) i Paris og ekspert på forsvarssamarbeid i EU.

– Det er satt i gang et maskineri som det kan bli vanskelig å stoppe. Men ingen har helt klart for seg hvor det bærer, sier Kunz. I desember lanserte hun og en tysk kollega, Ronja Kempin, en rapport om fransk-tysk forsvarssamarbeid basert på tre større forsker-seminarer gjennom fjoråret. Kunz slår fast at sikkerhetsspørsmål og forsvarssamarbeid er kommet høyt opp på EUs dagsorden.

Vi møtes på kafé en formiddag i Paris, en by hvor tungt væpnede soldater vokter gater og metrostasjoner for å hindre nye terrorangrep. Noen dager tidligere har president Emmanuel Macron holdt en forsvarspolitisk tale i marinebyen Toulon. Noen dager senere, den 8. februar, legger hans regjering frem langtidsplanen for forsvaret frem mot 2025. Macrons budskap er klart: Frankrike skal ruste opp, atomvåpnene fornyes og landet skal være i stand til alene å møte indre og ytre sikkerhetstrusler.

Annonse