Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Macron vil ha slagkraftig EU

Frankrikes president Emmanuel Macron setter fart i EUs forsvarssamarbeid. Den største bremseklossen er fransk-tyske kulturforskjeller.

Samarbeid: Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel deltok da 25 EU-land etablerte et permanent rammeverk (Pesco) for EUs forsvarssamarbeid i Brussel 14. desember i fjor. Grunnlaget for Pesco ble lagt i Lisboa-traktaten fra 2009. Foto: Stephanie Lecocq / EPA / NTB Scanpix
Annonse

Kan terrorisme, Trump og Putin tvinge frem et tettere militært samarbeid i Europa? Ja, mener Barbara Kunz, forsker ved Fransk institutt for internasjonale relasjoner (Ifri) i Paris og ekspert på forsvarssamarbeid i EU.

– Det er satt i gang et maskineri som det kan bli vanskelig å stoppe. Men ingen har helt klart for seg hvor det bærer, sier Kunz. I desember lanserte hun og en tysk kollega, Ronja Kempin, en rapport om fransk-tysk forsvarssamarbeid basert på tre større forsker-seminarer gjennom fjoråret. Kunz slår fast at sikkerhetsspørsmål og forsvarssamarbeid er kommet høyt opp på EUs dagsorden.

Vi møtes på kafé en formiddag i Paris, en by hvor tungt væpnede soldater vokter gater og metrostasjoner for å hindre nye terrorangrep. Noen dager tidligere har president Emmanuel Macron holdt en forsvarspolitisk tale i marinebyen Toulon. Noen dager senere, den 8. februar, legger hans regjering frem langtidsplanen for forsvaret frem mot 2025. Macrons budskap er klart: Frankrike skal ruste opp, atomvåpnene fornyes og landet skal være i stand til alene å møte indre og ytre sikkerhetstrusler.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt