Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Kvinner endrer maktens ansikt, men endrer de noe bak fasaden, spør Maria Berg Reinertsen.

Kvinner endrer maktens ansikt, men endrer de noe bak fasaden, spør Maria Berg Reinertsen.

Annonse

En gang tidlig på 1980-tallet iførte statsviteren Helga Hernes seg perlekjede og sin «beste flanell» og reiste fra Bergen til Oslo. Det pene antrekket skulle berolige mannlige kolleger på Blindern om at hun – en kvinne, attpåtil utlending og fra universitet i Bergen – kunne representere dem i Forskningsrådet.

Mennene lot seg berolige, mintes Hernes, da jeg intervjuet henne på åttiårsdagen hennes i januar. Men perlene gjorde at hun mistet «all troverdighet» i kvinnebevegelsen. Kvinners klær, en kilde til uendelige avsporinger.

Fallgruvene består, ifølge forskerne Agnes Bolsø og Wencke Mühleisen. I den ferske antologien Bodies, symbols and organizational practice. The gendered dynamics of power, skriver de at kvinner som søker makt i menns verden, har tre strategier å velge mellom:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse