Aktuelt

Ingenting å se her

Samfunnet! Ja, samfunnet! Det er i hvert fall ikke meg!

Det verste med Den Nye Mediehverdagen er ikke falske nyheter, facebookgrupper med hatefulle meldinger eller krangling mellom «influencere». Det verste er den raskt sviktende evnen til konsentrasjon og oppmerksomhet. Den har smittet. Det beste pr-rådet som kan selges for penger, er at ingen egentlig følger med lenger.

Derfor er det mulig at nesten hele Stortinget generelt og regjeringen spesielt vil ha et absolutt minimum av flyktninger fordi vi må hjelpe «dem» i nærområdene, og så likevel la være å gi noe mer til noen nærområder. Derfor kan Venstre fnyse av Frp-regjering i valgkampen og så, etter valget, late som det de egentlig bedrev var semantisk flisespikking om betydningen av «ekstremt usannsynlig». Derfor kan Arbeiderpartiet både være partiet som har stått for desidert mest privatisering og være en tydelig og prinsippfast kritiker av privatisering. Derfor kan Sylvi Listhaug snakke om at de som begår overgrep mot mindreårige, er monstre samme uke som det ble klart at partiet hennes valgte å ikke undersøke nærmere da en av deres stortingspolitikere ble beskyldt for overgrep mot mindreårige.

Det er så jeg kan få sympati med Siv Jensen.

Det er ingen som følger med. Det har kommet en ny tweet å snakke om.

Det er sikkert tusen andre eksempler. Vi har bare glemt dem. Selv har jeg ofte glemt hva jeg tvitret om forrige uke. Det fører stadig vekk til pinlige episoder. Det er så jeg kan få sympati med Siv Jensen, som heller ikke husker samtaler tilbake i tid.

Ta menn som meg, i en alder der man går fra å bruke tiden på å storme palasser til å bruke lang tid på dasser, men altså, når disse – vi – stiller sveipende diagnoser over samtiden, finnes det en god tommelfingerregel: Det handler egentlig om en utvikling hos en selv. Det er for eksempel påfallende lik demografi på de mange middelaldrende mennene fra Utkant-Norge som plutselig oppdager at norsk kultur er truet. Det er også påfallende at det skjer samtidig som samfunnet i større forstand stiller spørsmål ved diverse privilegier tilhørende middelaldrende menn fra Norge.

Om vi skal følge denne logikken, er det nok min egen manglende evne til å konsentrere meg og fullføre en helt vanlig oppgave som ligger

Mer fra Aktuelt