Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Gavens pris

Annonse

Alle har vel opplevd det: Du finner en uimotståelig suvenir på ferie, bare for å innse når du kommer hjem at du ikke har noe sted å plassere den. Orkla-eier og kunstsamler Stein Erik Hagen gjør ting i litt større stil enn de fleste. Han har kommet over et 18 meter høyt tre med lysende blader på Burning Man-festivalen i Nevada-ørkenen, og nå vil han gjerne plassere det i Sofienbergparken på Oslos østkant.

«Dette kunne være den første av flere installasjoner og være med på gjøre den til en kulturpark, litt inspirert av Burning Man – med installasjoner av både norske og internasjonale kunstnere», sier Hagen til DN.

Oslo-versjonen av «The Tree of Teneré» skal ha 40.000 kunstige blader med 200.000 led-lys, forteller skaperen Alexander Green til DN. Diameteren blir også 18 meter.

Det virker ikke umiddelbart som noen god idé å stappe inn et kunstig tre i en park som allerede er full av ekte vare. Derimot er det et skrikende behov for beplantning av alle slag i den nye bydelen Bjørvika. Der kunne vel Hagens tre også fungere som et slags fyrtårn, så ingen seilere grunnstøter i Operaen.

Bjørvika er også arena for en av de pinligere sakene om offentlig kunst i Norge de siste årene. Opp fra Operatunnelen streber fire førti meter høye luftetårn i rå betong mot himmelen. For nøyaktig ti år siden vant Lars Ramberg konkurransen om å utsmykke disse gigantiske eksosrørene. Planen hans var å kle dem med 72.000 lysdioder, som til sammen beskrev den genetiske koden til bakterien Yersinia pestis – bedre kjent som Svartedauden. Året etter konkluderte Vegvesenet, som samarbeidet med Oslo kommune om planen, at de ikke hadde penger til å vedlikeholde kunstverket.

Om kulturbyråd Rina Mariann Hansen klarer å få løftet dette prosjektet opp av skuffen og ut i virkeligheten, vil det sikre henne en hedersplass i byens historie.

Gaver forplikter både giveren og mottageren. I Kristiansand går nå debatten om hva det egentlig vil koste byen å ta imot en stor samling nordisk etterkrigskunst fra den utflyttede fondsforvalteren Nicolai Tangen. En 500-millioners satsing for å lage et kulturkvartal i forlengelsen av konsert- og teaterhuset Kilden, settes opp mot skatepark og andre gode formål i en diskusjon der saklighetsnivået er temmelig variabelt.

I Paris protesterer kunstnere og andre mot en gave fra den amerikanske kunstneren Jeff Koons – en gigantisk tulipanbukett til minne om ofrene for terrorangrepene mot byen i 2015. Flere mistenker at den durkdrevne merkevarebyggeren Koons først og fremst vil bruke gaven til å styrke sin egen profil i det franske kunstmarkedet.

Det er viktig med mesener og rause givere, uten dem hadde Norge knapt hatt noen kunst i offentlig skue. Boligutbyggeren Selvaags store og små skulpturer har gjort livet lysere for flere generasjoner av Oslo-boere. Noe av deres verdi ligger også i at de ikke roper om oppmerksomhet, men åpenbarer seg rundt en sving, på en plen, blant tørkestativer og sykler.

Hagens raushet fortjener applaus, særlig hvis han gjør som han sier og sørger for penger til å vedlikeholde treet sitt. Enda mer gledelig vil det være hvis han nå kommer frem til en løsning der Nasjonalmuseet kan vise hans store samling av moderne maleri. Han stilte saken i bero da bølgene gikk som høyest om bruken av Nasjonalgalleriet. Nå som regjeringen har fastslått at bygningen skal brukes til kunst, vil det tjene ham og museets direktør Karin Hindsbo til stor ære om de får på plass en avtale. EH

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse