00:00 - 16. februar 2018

En hilsen fra et koselig, lite kraftverk i Uganda

Skal det tenkes stort eller smått? Norsk bistandsdebatt sett i lys av et besøk til et ugandisk kraftverk – og en samtale på en veranda.

Kritisk journalistikk: Fjellene bakenfor fjellet bakenfor åsen med hytte, er Ruwenzorifjellene, de britene kalte The Mountains of the Moon og som selv her ved ekvator har snø. Et evig skydekke gjorde at vi aldri så dem. Det var mangt vi ikke så, heller ikke at kraftverket forsuret livet til folk her, slik Adresseavisen hevdet i reportasjene som medvirket til at Trønder Energi solgte seg ut av kraftverket som de bygget og som vi her ser tilførselskanalen til. Vår sak er ment å drøfte hva et kritisk blikk er.

Uganda kommer brått på. Et gløtt av Victoriasjøen fra flyplassen i Entebbe, så er det rett vest og Afrika er i gang med parafin, bananer, plastkanner og bål. Det oser i Uganda. Grillkull hele uka, og jeg, som aldri har vært i Afrika før, må bare si det som det er, at mye minner meg om Røros. Og jeg reiser med Jesus, så jeg er ikke redd.

Skiltene peker oss til gorillaer og elefanter, fjellelefanter, faktisk, og vi hører snakk om pygmeer i dalene inn mot Kongo, men vi har ikke øye for slikt. Om jeg i morgen våknet av en fjellelefant i rommet, eller en pygmé i sengen, må jeg la det forbli unevnt, for vi reiser og skriver med skylapper på og skal bare se etter infrastruktur. Kun det aller kjedeligste har vi øye for. I det fargeglade mylderet av folk, dyr og kjøredoninger følger vi sementbilene, og det skal vi gjøre i hele tre afrikaartikler til ende.

Akseltrykket. – De bryr seg ikke om akseltrykksbegrensningene, sier Paul Mugaya, kjentmann og Toyota Hiace-sjåfør, han peker på skiltet som sier hvor tunge bilene har lov til å være og nikker mot sementbilen foran oss og sier at den på returen til Kampala vil være mye tyngre og derfor spiser opp veiskuldrene og lager hullene han hele tiden må svinge unna for.

Annonse