Annonse
12:16 - 02. mars 2018

Det våres i Arktis (det er ikke bra)

Her har du et argument for at det kanskje er i overkant varmt i Sør-Norge for tiden.

Mildt på Svalbard: I februar var snittemperaturen ved Svalbard lufthavn målestasjon -5,4 grader, det er drøye 10 grader over normalen. Arkivfoto: Børre Haugli
Annonse

Helt øverst på Grønland, noen mil fra nordkanten av det veldige isødet, står en tre meter lang værmålestang helt alene. Så høyt må instrumentene henge på Kapp Morris Jesup, verdens nordligste klimamålestasjon på land, om ikke nysgjerrige isbjørner skal bruke dem som leketøy.

I det siste har isbjørnene sikkert holdt seg unna området uansett. Forrige lørdag, mens det ennå var mørketid og solen ikke hadde vist seg siden 10. oktober, viste gradestokken ved Kapp Jesup +6,1º C. Stasjonen er riktignok ubemannet, men hadde noen passert, ville det knirket i kram, smeltende snø under bena deres.

Jo da, det er kaldt i Norge, veldig kaldt. Men i Arktis er ting i ferd med å gå fullstendig av hengslene:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt