Annonse
12:16 - 02. mars 2018

Det våres i Arktis (det er ikke bra)

Her har du et argument for at det kanskje er i overkant varmt i Sør-Norge for tiden.

Mildt på Svalbard: I februar var snittemperaturen ved Svalbard lufthavn målestasjon -5,4 grader, det er drøye 10 grader over normalen. Arkivfoto: Børre Haugli
Annonse

Helt øverst på Grønland, noen mil fra nordkanten av det veldige isødet, står en tre meter lang værmålestang helt alene. Så høyt må instrumentene henge på Kapp Morris Jesup, verdens nordligste klimamålestasjon på land, om ikke nysgjerrige isbjørner skal bruke dem som leketøy.

I det siste har isbjørnene sikkert holdt seg unna området uansett. Forrige lørdag, mens det ennå var mørketid og solen ikke hadde vist seg siden 10. oktober, viste gradestokken ved Kapp Jesup +6,1º C. Stasjonen er riktignok ubemannet, men hadde noen passert, ville det knirket i kram, smeltende snø under bena deres.

Jo da, det er kaldt i Norge, veldig kaldt. Men i Arktis er ting i ferd med å gå fullstendig av hengslene:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»