Annonse
00:00 - 23. februar 2018

Bane Nor og Stortingets byggeadministrasjon har én ting felles: De venter med å fortelle dårlig nytt, skriver Aslak Bonde.

Bane Nor og Stortingets byggeadministrasjon har én ting felles: De venter med å fortelle dårlig nytt, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Riksrevisjonen varslet allerede i juni i fjor at det ville komme nye kostnadsoverskridelser på Stortingets byggeprosjekt. Når mye gjøres galt i starten, kommer det lett følgefeil i hele byggeperioden. Det overraskende forrige uke var at den nye budsjettsprekken var så enorm, og at den kom fullstendig overraskende på Stortingets presidentskap.

Ukentlige rapporteringer viste seg å være fullstendig verdiløse. Den samlede prislappen på Stortingets renoverte bygg og det nye postmottaket gikk fra 1,7 til 2,2 milliarder nærmest over natten. De siste 200 millionene av prislappen er tatt med som en sikkerhetsmargin. Selv om alle grunnarbeider nå er ferdige, er det åpenbart fortsatt så dårlig styring på prosjektet at man regner kostnader med ti prosent sikkerhetsmargin.

Konsekvensene av budsjettsprekken kan tidligst trekkes neste uke, når stortingspresidenten skal orientere resten av Stortinget. I mellomtiden leter både presidentskapet og utenforstående etter gode forklaringer – både på kostnadsoverskridelsene og på det underlige fenomenet at de kom så overraskende. Noen i byggeprosjektet må jo ha sett hvilken vei det bar. De visste at det ble gitt ukentlige rapporter til en stortingspresident som var ekstremt opptatt av å gjenvinne den tilliten han tapte da de første budsjettsprekkene ble kjent. Hvorfor fløt ikke den nødvendige informasjonen oppover i systemet?

Annonse