Aktuelt

Alt er helt psyko

Du er fanget i heisen en hel dag. Hvilke to intellektuelle ville det vært mest uutholdelig å ha med deg?

To favoritter til tittelen: 1) Slavoj Zizek, en slovensk populærkommunist som mener at debatter kan vinnes med psykoanalytisk avslørende anekdoter fra Sovjet-tiden. 2) Jordan Peterson, en kanadisk psykolog som reagerte mot pålegget om å bruke «hen» og dermed endte opp som en ufrivillig helt for en avdeling kulturkrigere. Nå har han gitt ut en bestselgende selvhjelpsbok for unge, konservative menn, med råd som «spis frokost».

Det som i hvert fall er sikkert: De ville begge være i stand til å holde en monolog gående gjennom hele dagen i heisen, uten å nærme seg hverandres tankeuniverser.

Denne uken skrev Zizek en bannbulle om Peterson. Eller, dette er tross alt Zizek, så den handlet egentlig om det eneste Zizek skriver om, nemlig at venstresiden er for opptatt av å være snille og for lite opptatt av å knuse kapitalismen, og da vinner høyresiden.

Peterson forsøkte å svare Zizek på Twitter, og endte opp med å gjøre det mest 2018-aktige man kan tenke seg: Han kjeftet ut en poststrukturalistisk twitterkonto som hamrer ut tilfeldige, absurde sitater som kanskje er ekte Zizek-sitater, eller kanskje ikke, og poenget er sikkert at vi ikke klarer å se forskjell.

Et juv skiller dem, men bare tilsynelatende. Zizek er så inspirert av Lacan og de såkalte poststrukturalistene at han knapt trenger å se på den virkelige verden for å utvinne Sannheten. Peterson, på sin side, er inspirert av Carl Gustav Jung. Den sveitsiske psykoanalytikeren mente at mennesker var dominert av det ubevisste, som vistes i form av for eksempel symboler i drømmer.

Peterson holder seg derfor ikke til å analysere argumenter. Han må langt ned i de psykologiske dypene hos meningsmotstanderne. I et intervju fra 2017 snakket han for eksempel om det paradoksale ved at feminister støtter en amerikansk allianse med Saudi-Arabia. Da intervjueren spurte om det kan ha noe med offerhierarkier å gjøre – at muslimer er viktigere ofre enn kvinner – svarte Peterson kontant, uten et snev av ironi eller humor: «Det skyldes deres underbevisste ønske om å bli brutalt dominert av menn». Det er også dette sitatet Zizek hånet Peterson med i sin artikkel.

Paradokset? Om det er én annen intellektuell som kunne kommet unna med en tilsvarende banal, idiotisk psykologisering av realpolitikken i beste sendetid – så måtte det være Slavoj Zizek.

Mer fra Aktuelt