Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Vi dreper dem!

Bjørnedyr: Tåler likevel ikke alt. Foto: NTB/Scanpix
Annonse

Klimaendringene er ekte, men det kan være vanskelig å ta dem på det alvoret de fortjener. Før nå. En artikkel fra Journal of Experimental Biology viser nemlig at selv bjørnedyrene – disse fantastiske nesten-romvesenene som aldri slutter å fascinere – sliter med påkjenningene fra vår klodekokingen. Italienske forskere samlet bjørnedyr av typen Hypsibius dujardini fra Arktis, de hardføreste av de hardføre, og utsatte dem for stråling, temperaturstigning og uttørking. Alt det er de jo er skapt for å tåle helt fint, hver for seg. Men kombinasjonen av slike påkjenninger viste seg å ta knekken på de små støvsugerhodene, og de få som overlevde eksperimentet, var i særs dårlig form. Om ikke bjørnedyr tåler klimaendringer, hvilket håp har vi mennesker?

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»