00:00 - 05. januar 2018

Vi dreper dem!

Bjørnedyr: Tåler likevel ikke alt. Foto: NTB/Scanpix

Klimaendringene er ekte, men det kan være vanskelig å ta dem på det alvoret de fortjener. Før nå. En artikkel fra Journal of Experimental Biology viser nemlig at selv bjørnedyrene – disse fantastiske nesten-romvesenene som aldri slutter å fascinere – sliter med påkjenningene fra vår klodekokingen. Italienske forskere samlet bjørnedyr av typen Hypsibius dujardini fra Arktis, de hardføreste av de hardføre, og utsatte dem for stråling, temperaturstigning og uttørking. Alt det er de jo er skapt for å tåle helt fint, hver for seg. Men kombinasjonen av slike påkjenninger viste seg å ta knekken på de små støvsugerhodene, og de få som overlevde eksperimentet, var i særs dårlig form. Om ikke bjørnedyr tåler klimaendringer, hvilket håp har vi mennesker?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»