00:00 - 19. januar 2018

Venstre må vise KrF at det er lurt å skifte standpunkt. Regjeringsstarten var ikke overbevisende, skriver Aslak Bonde.

Venstre må vise KrF at det er lurt å skifte standpunkt. Regjeringsstarten var ikke overbevisende, skriver Aslak Bonde.

Regjeringsutvidelse: Til venstre går Venstres Trine Skei Grande og Ola Elvestuen med NIkolai Astrup (H) mellom seg, Slottsplassen 17. januar. Foto: Katinka Hustad

Den utvidede Solberg-regjeringen kan vurderes fra ulike synsvinkler: Om den er bra eller dårlig for landet, eller for hvert av de tre regjeringspartiene. Like interessant er det å se på den med KrF-øyne. Dersom tillitsvalgte i Kristelig Folkeparti blir fornøyde med regjeringen, øker det interne presset for å bli med på laget. Ser de på den som dårlig, er det sannsynlig at de i løpet av stortingsperioden vil være med på å felle den.

KrF-erne vil ha et spesielt øye på Venstres utvikling. Hvordan vil partiet tåle at det har ført mange av sine egne velgere bak lyset? Trine Skei Grande sa bare dager før høstens valg at det var svært lite sannsynlig at hun ville regjere med Frp. Andre sentrale Venstre-folk utelukket det – samtidig som de refset alle de politiske motstanderne som hevdet at en stemme til Venstre var en stemme til Frp.

Kristelig Folkeparti vil ha en enda lengre vei å gå, dersom partiet om et år eller to skulle ønske å bli med i Erna Solbergs regjering. Venstres landsmøte utelukket ikke å regjere med Frp. Det gjorde KrFs landsmøte. Det er ikke mulig for Knut Arild Hareide å gå inn i dagens regjering uten å bryte et krystallklart valgløfte.

Annonse