Aktuelt

Vart du lettskremt?

Ja da, Mohammed topper navnestatistikken i Oslo, men en sekt fra Midtøsten er i ferd med å ta over resten av landet.

Den årlige navnestatistikken er på plass, og noe så viktig er åpenbart et politisk spørsmål. Etter at Statistisk sentralbyrå har slått sammen alle de mulige skriveformene og sammenstillingene av Mohammed, kommer det på topp i hovedstaden. «Skremmende», skrev stortingsrepresentant Helge André Njåstad på Facebook.

Det er lett å le av at Njåstads noe fremskredne frykt. Men Morgenbladet kan avsløre at han har rett: Den norske kulturarven er fortrengt av innvandret kultur. Blant de ti guttenavnene på topp, om vi ser Norge under ett, er navnetradisjonen nå dominert av navn som er hentet rett ut av et klassisk, litterært verk fra Midtøsten: Jakob, Lukas, Noah, Elias og Isak.

Også de andre navnene på topplisten er importert: Oskar er keltisk og ble bare populært i Norge via svensk imperialisme, Oliver stammer kanskje opprinnelig fra norrønt, men var omtrent ikke brukt i Norge før år 2000, unntatt som tittel på musikaler, William er en tysk hjelm, og Filip – phílos hippos, heste-«venn» – er helt gresk.

Nå kommer kristendommen, greske filosofer og svensk-franske adelsslekter for å ta oss.

Emil, tenker du kanskje, det kommer vel fra Småland, som nesten er norsk? Å, nei. Det kommer overklassefamilie i Roma, Aemilius. En kar ved navn Mamercus skal ha fått etternavnet av Pytagoras selv, om vi skal tro Plutark. I så fall er også Emil gresk.

De mest populære navnene for alle mannlige innbyggere gir et helt annet bilde. Her er listen over ti på topp som å lese medlemmene av en gjennomsnittlig, norsk bedriftsledelse: Jan, Bjørn, Per, Ole, Lars, Kjell, Svein, Knut, Thomas og Arne. (Gratulerer med sekstiårsdagen, forresten!)

Men nå kommer altså kristendommen, greske filosofer og svensk-franske adelsslekter for å ta oss.

En annen trend er at barn får flere og flere etternavn og færre fornavn. En tredje er at etternavn som slutter på -sen blir sjeldnere og sjeldnere.

Så kjære Helge André, eller Oleg Andreas om du vil, før an! La oss gjenreise nasjonalarven. La oss innføre en patriotisk plikt, kall den gjerne Njåstad-doktrinen: Kast babyene ut med navnevalget. Kall din sønn Jan-Bjørn Larsen. Stå i stormen for Svein-Kjell Nilsen. Syng en arie for Nils Arne. Stem på Jan Petersen og Siv Jensen.

Mer fra Aktuelt