Annonse
16:21 - 05. januar 2018

Ut av byen, ut av skolen

De rikeste russerne sender barna til prestisjeskoler i utlandet. Flere satser også på hjemmeundervisning for å skjerme barna fra en samfunnsutvikling de ikke støtter.

På landet: Russiske læreres lave lønninger og få muligheter for videreutdanning har gått utover kvaliteten på lærerstanden, mener ekteparene Golvin og Presnjakov. Begge familiene har tatt barna ut av skolen.
Annonse

Ut fra interiøret kunne det ha vært hvor som helst i Skandinavia. Langstrakte vinduer slipper inn store mengder lys over et innbydende kjøkken med solid takhøyde og trestavs parkett på gulvet.

Kjøkkenskapene og stuemøblene ser ut som de er designet av et svensk selskap på fire bokstaver. Men man skal bare kaste ett blikk ut av vinduet for å få å bli minnet på at Jevgenija og Maksim Lomonosovs drøm av et hjem ikke befinner seg på våre lengdegrader, men midt ute på den russiske landsbygda. Villaen, som de selv har tegnet, reiser seg som en lysende anomali i et landskap dominert av skog, spredte åkerlapper og vindskeive små løer.

Jevgenija – eller Zjenja, som hun helst vil kalles – har disket opp med hjemmelaget yoghurt, nystekt kringle og syltetøy av plommer fra egen hage. Sammen med ektemannen Maksim og sønnene Grisja (9,5) og Misja (8) tar hun imot Morgenbladet med en begeistring som forteller at det er sjelden fremmedfolk kommer på besøk. Så tar det også tid å reise hit, til Zaokskoje nord i Tula fylke. Først to timer på morgenekspressen fra Moskva, deretter tyve minutter i bil over humpete, men greit asfalterte veier. Selv om hyttefolket dominerte på toget, har Zaokskoje de siste årene opplevd en kraftig tilvekst av fastboende. Lomonosov-familien kom hit fra en av Moskvas forsteder for tre år siden, som en reaksjon på at de omfattende demonstrasjonene mot Putin-regimet vinteren 2011–2012 «ebbet ut i ingenting».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse