00:00 - 05. januar 2018

Trond Giske – et politisk portrett

Hvordan Trond Giske ble så viktig i Arbeiderpartiet at han fikk en egen fløy oppkalt etter seg.

Fratrådt nestleder: Trond Giske ble valgt til en av Arbeiderpartiets to nestledere i 2015. 1. januar fratrådte han den posisjonen på ubestemt tid etter at flere varsler om hans oppførsel er kommet til partiets ledelse. Illustrasjon: Peder Bernhardt (Kilde: Bjørn S. Delebekk / VG / NTB Scanpix)

Hør mer om Giskes vekst på Morgenbladets podkast:

Torsdag morgen, denne uken: VG melder at «Giske-fløyen» vil kreve et offer til gjengjeld om Giske skal gå som nestleder. Leder for Aps sekretariat på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, må også fratre. « Hvis Giske ryker, må Amundsen også gå. Da blir stillingen liksom 1-1», sier en kilde til VG.

Partileder Jonas Gahr Støre holder fast på at Giskes fratreden «på ubestemt tid» handler om at flere kvinner har varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel fra nestlederen: Er forholdene så grove at han ikke lenger har tillit til Giske? Enkelt og greit. Men i analysene, i reportasjene med anonyme kilder, alle diskusjonene over julematen, så sporer det hele tiden av til en annen historie: Den handler om maktkamp, om Giske som «venstresidens mann».

Annonse