12:26 - 18. januar 2018

Heftig fransk metoo-debatt

Den franske divaen Catherine Deneuve beklager at hun har såret kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep. 

Fikk svar på tiltale: Skuespilleren Catherine Deneuve var blant underskriverne da hundre franske kvinner kritiserte metoo-kampanjen på trykk i avisen Le Monde. JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP/NTB scanpix

Hundre kvinner i fransk kulturliv vakte furore tirsdag i forrige uke da de i Le Monde gikk til kraftig angrep på metoo-kampanjen, som på fransk har fått en egen emneknagg, #balancetonporc (angi svinet). «Denne feberen etter å sende «svina» til slaktehuset fremmer interessene til fiendene av seksuell frigjøring i stedet for å frigjøre kvinner», sto det i teksten.

Den mest kjente av kvinnene som hadde undertegnet, var 74 år gamle Catherine Deneuve, en av Frankrikes største skuespillere, og selverklært feminist. 

«Metoo har i pressen og i sosiale medier ført til en angiver-kampanje og offentlige anklager mot enkeltpersoner, uten å gi dem mulighet til å forsvare seg», heter det i teksten, som ble overlevert til Le Monde av forfatteren Catherine Millet, kjent for braksuksessen med selvbiografien La vie sexuelle de Catherine M. fra 2001. Ifølge Le Mondes redaksjonelle ombudsmann kom Deneuve om bord blant underskriverne rett før teksten ble publisert. 

Annonse