Annonse
18:18 - 31. januar 2018

Tariq Ramadan er fengslet

Den sveitsiske islamologen Tariq Ramadan er varetektsfengslet i Paris, anklaget for to tilfeller av voldtekt.

Omstridt: Tariq Ramadan er ansatt som professor ved Universitetet i Oxford, men ble suspendert fra sin stilling da voldtektsanklagene mot ham ble kjent. Arkivfoto: Siv Dolmen
Annonse

Franske medier er denne uken preget av alvorlige voldtektsanklager mot to fremstående, offentlige personer: Mest kjent er Tariq Ramadan, som i flere tiår har vært en teologisk lederskikkelse blant konservative muslimer i Europa. Onsdag ble 55-åringen varetektsfengslet da han møtte opp til avhør hos politiet i Paris.

Anklagene mot Ramadan ble kjent i oktober, da forfatteren Henda Ayari (40) anmeldte ham til politiet og skrev på Twitter at teologen voldtok henne i 2012. Ayari var den gang salafist, altså en reaksjonær muslim, og søkte råd og veiledning hos Ramadan.

Ayari har senere vendt ryggen til islam og er nå feminist. Hun omtalte den påståtte voldtekten først i en bok i 2016, der hun skrev at den var begått av en «intellektuell muslim». Under metoo-avsløringene i høst, valgte hun så å navngi den anklagede. I flere intervjuer har Ayari fortalt hva som skal ha skjedd: Hun var deprimert og tok i 2012 kontakt med Ramadan for å søke råd etter at hun sluttet å gå med tildekket hode. Han foreslo å møtes på et hotell i Paris. Der skal Ramadan «ha kastet seg over henne», han skal ha slått henne og tatt kvelertak på henne og fullbyrdet en voldtekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse