09:04 - 26. januar 2018

Rødgrønt alternativ for Tyskland

Tenk om Arbeiderpartiet i disse dager ikke hadde debattert trakassering, men hvorvidt partiet skulle fortsette i regjering med Høyre som juniorpartner, etter å ha lovet det motsatte gjennom hele valgkampen. Og etter å ha gjort sitt dårligste valg siden 1933.

Alle partier er ulykkelige på sin egen måte, men det er mulig å sammenligne. Debatten som når rir Sosialdemokratene i Tyskland (SPD), overgår langt det norske Arbeiderpartiets introspeksjon, og har konsekvenser langt utover landets grenser.

Sist helg stemte partiets landsmøte med knapp margin (56 prosent av stemmene) for å innlede formelle regjeringsforhandlinger med Angela Merkels CDU/CSU. Under hele valgkampen hadde SPDs ledelse argumentert mot å fortsette i en slik storkoalisjon. Men da Merkels alternativ kollapset, ble ansvarsfølelsen – og maktfristelsen – for stor. SPD-ledelsen snudde, og argumenterer nå for at partiets fremtid ligger i fortsatt regjering med høyresiden.

Det er ikke gitt at forhandlingene fører frem. Blir partiene enige, skal resultatet ut på uravstemning blant alle SPDs drøyt 400 000 medlemmer. Ungdomspartiet mobiliserer nå folk til å melde seg inn for å stemme ned storkoalisjonen. Ryker koalisjonen, blir det trolig nyvalg, og Tyskland vil være uten en handlekraftig regjering i flere måneder til. Formelt er det ingenting i veien for å ha en mindretallsregjering også i Tyskland. Tyskerne liker riktignok ikke slikt, det gikk ikke så bra sist. Men det er tross alt 70 år siden.

Mindretallsangsten er kanskje særtysk, men dilemmaet de tyske sosialdemokratene står i, gir gjenklang også til Norge. Som Arbeiderpartiet før forrige valg, har også SPD søkt mot sentrum og valgt samarbeid med høyresiden fremfor alliansebygging med venstresiden. Også her er det riktignok særtyske forklaringer: Tysklands SV, Die Linke, ble stiftet da utbrytere fra SPD gikk sammen med gammelkommunistene fra Øst-Tyskland i 2007.

Det gjør det vondt og sårt å se mot venstre for mange i SPDs ledelse i dag. Like fullt trenger Tyskland en slagkraftig politisk allianse med tyngdepunkt til venstre. Før eller siden bør sosialdemokratene la fortid være fortid, se mot Die Linke og De grønne, og forsøke å få dem med på et samarbeid som vil gi tyske velgere to tydelige alternativer. Tyskland trenger et rødgrønt alternativ. Og Europa trenger et rødgrønt Tyskland, som jobber for et EU der det er viktigere å støtte lavtlønnede arbeidstagere og løse klimakrisen enn det er å redde finansinstitusjoner.

IAI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse