00:00 - 09. februar 2018

Personlig politikk

Da forfatteren James Baldwin og fotografen Richard Avedon gikk sammen, skjedde det noe.

William Casby, born in slavery, March 1963. Foto: Richard Avedon / The Richard Avedon Foundation

Fotobok

Richard Avedon / James Baldwin

Nothing Personal

Hardcover m/booklet i eske, 160 sider

27x36 centimeter

Taschen 2017 (1964)

 

«De fattige hvite i sørstatene har mye mer til felles med eks-slavene de frykter, enn med the masters som undertrykker dem begge for økonomisk profitt.» Dette skrev forfatter James Baldwin i Nothing Personal i 1964, et samarbeidsprosjekt mellom Baldwin og fotografen Richard Avedon. Boken ble gjenutgitt på tampen av 2017, og sitatet viser at den glir rett inn i dagens politiske situasjon.

Afroamerikanske Baldwin og jødiske Avedon møttes på high scool i New York. Da Nothing Personal utkom, var Baldwin 40 og Avedon 39, begge på toppen av sine karrierer. Mote- og portrettfotografen Avedon hadde i en årrekke publisert nyskapende bilder i Harpers Bazaar og Life. Baldwin hadde gitt ut kritikerroste romaner, og året før essayet The Fire Next Time, en av de mest innflytelsesrike bøkene om raserelasjoner på 1960-tallet.

Møtet dem imellom er meget fruktbart i Nothing Personal. Den første billedserien er av nygifte. Så følger første del av Baldwins essay, som med utgangspunkt i den iskalde NYC-vinteren tegner et depressivt bilde av samtidens USA. De neste sidene veksler mellom Baldwins tekst og Avedons portretter, av folk som president Dwight D. Eisenhower, predikantene Billy Graham og Malcolm X, The Everly Brothers, poeten Allan Ginsberg og Willam Casby (over) ­– som var en av de siste gjenlevende amerikanere født i slaveri.

Mot slutten følger en billedserie fra et segregert mentalsykehus. Samtidig lar Baldwin sakte flere lysstråler slippe inn i sin tekst, som til slutt ender mer med håp enn med håpløshet – nydelig akkompagnert av fredfulle Avedon-bilder fra vannkanten.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse