Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Når løgn trumfer sannhet

Kan et demokrati bekjempe løgn - «nyheter» med lov? Ja, mener president Emmanuel Macron.

Konfrontasjon: Da Russlands president Vladimir Putin besøkte sin franske kollega i Versailles i mai, gikk Emmanuel Macron på deres felles pressekonferanse kraftig ut mot russiske propagandamedier, som Sputnik og Russia Today. Putin var synlig utilpass under Macrons verbale angrep.   Foto: Antoine Gyori/Corbis/Getty Images
Annonse

President Donald Trump delte ut ti fake news-priser til ledende amerikanske aviser og tv-stasjoner onsdag. Prisene er ledd i Trumps erklærte krig mot medier som rapporterer ufordelaktig om ham, hvilket de fleste seriøse medier i USA gjør. Men prisen er symptom på noe dypt alvorlig: Lederen av verdens viktigste demokrati motarbeider demokratiets grunnvoll, frie og uavhengige medier, ved daglig å anklage dem for løgn. Og han bidrar til en urovekkende, global trend.

Bare 13 prosent av verdens befolkning lever i land med reell pressefrihet, fastslår den amerikanske organisasjonen Freedom House. I deres siste rapport om pressefriheten heter det at den i 2017 var på sitt laveste nivå på 13 år, verden sett under ett. Det er blitt mer av trusler mot journalister og statlig innblanding i mediers virksomhet i demokratier som USA, Polen og Ungarn.

Ifølge Freedom House er det sannsynlig at tilstanden for verdens pressefrihet vil forverres enda mer på grunn av «fraværet av sterkt lederskap i USA, EU-land og andre demokratier».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt