Annonse
16:08 - 05. januar 2018

Møte i skyggen av skandalene

Kan det være at skandaleboken om Det hvite hus er akkurat det president Donald Trump ønsker seg?

Toppmøte: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president Donald Trump på Nato-toppmøtet i Brussel i mai, sammen med andre toppledere. Onsdag 10. januar skal de ha en tête-à-tête i Det hvite hus.   Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/NTB scanpix
Annonse

Når statsminister Erna Solberg onsdag møter Donald Trump i Washington, havner hun midt i etterdønningene av skandaleboken Fire and Fury: Inside the Trump White House. Hun kan være glad bokutgivelsen ble fremskutt fra tirsdag til nå før helgen. Den verste stormen rundt bokens påstander om det kaotiske liv i Trump-administrasjonen har muligens lagt seg når hun og utenriksminister Ine Eriksen Søreide inntar Det hvite hus.

Det betyr neppe at Solberg kan vente at Trump vil ha all sin konsentrasjon rettet mot «felles forsvars- og sikkerhetspolitiske mål innen Nato og i den globale koalisjonen for å bekjempe ISIS», slik vertskapet beskriver hovedtemaet for det norsk-amerikanske toppmøtet. Grunnen til det er Trumps enestående uvitenhet om globale, sikkerhetspolitiske forhold, og det mønsteret vi nå burde kjenne igjen fra hele hans politiske virke.

Både i valgkampen og i sitt første år som president har Trump vært en avsporingens mester. Ved daglig å kaste provoserende kjøttbein ut i offentligheten, sørger han for at færrest mulig bruker tv-tid på å avsløre mangler i hans politikk. Det var slik han ble president – et ikke-eksisterende politisk program, tvilsomme kontakter med Russland og manglende innsikt i grunnleggende, globale forhold, ble riktignok både påpekt og omtalt. Men det druknet i støyen rundt halvrasistiske uttalelser og skandaløs hån av journalister og meningsmotstandere.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse