00:00 - 26. januar 2018

Lula gir seg ikke

Den tidligere brasilianske presidenten Lula ble onsdag dømt for korrupsjon i andre rettsinstans, men sier han vil stille som presidentkandidat til høsten uansett. 

Full av energi: Lula tapte ankesaken, og fengselsdommen ble forhøyet. Likevel var det ingen slagen mann som møtte sine tilhengere under en demonstrasjon i São Paulo etter rettssaken. Foto: NurPhoto/Getty Images

«Jeg kjenner ikke til ordene ‘å gi opp’, og vet ikke hvordan de brukes.» Dette uttalte Brasils ekspresident Luiz Inacio «Lula» Da Silva i et intervju med brasilianske El País rett før ankerettssaken onsdag.

Ante han utfallet? Sannsynligvis. Alle de tre dommerne stemte for å opprettholde avgjørelsen fra laveste rettsinstans, og gikk i tillegg inn for at fengselsstraffen skulle økes fra ni til tolv år. 

Saken er en del av det store korrupsjonsoppgjøret Lava Jato, der flere partier er involvert, i tillegg til selskaper som det statlige oljeselskapet Petrobras og entreprenørselskapet OAS. Lulas sak er komplisert. Den omhandler en luksusleilighet ved havnebyen Santos. Lula skal ha mottatt syv millioner kroner i bestikkelser, i form av oppussing av leiligheten, i bytte mot at OAS skulle få kontrakter fra Petrobras.

Annonse