00:00 - 19. januar 2018

Kun et dårlig rykte

Her er førsteutkastet til Aftenposten-redaktørens forklaring av saken «– Jeg er ikke en overgriper».

 «Heisann sveisann, leser. Det går et rykte, kjære deg. Og rykter, de er veldig spennende. Mange folk snakker om Ryktet. Og det er derfor jeg, Redaktøren, må henvende meg til deg direkte for å forklare hvordan vi er etiske. Det er alltid best å forklare slikt tydelig. Tell, don’t show, som jeg pleier skrive til mine brevvenn Mark i USA.

 Vi må være veldig forsiktige når det er snakk om rykter. Vi kan for eksempel ikke fortelle deg hva Ryktet inneholder. Det ville være sladder, og sladder er helt sikkert forbudt etter Vær varsom-plakaten.

Men det er jo fryktelig irriterende og konkurransevridende at nettsteder som ikke bryr seg om å være varsomme, kan få sladre, mens vi ikke kan det. Og det som irriterer meg mest, er selvsagt at du ikke kan få lese om det, kjære leser, og kjenne på den varme, deilige følelsen av å vite noe som ikke alle vet, og som fetteren til en kollega du snakket med i lunsjen vet helt sikkert at er sant, og som er så syndig og saftig og forbudt, og som beviser alt du innerst inne vet om hvordan sånne pr-kåte kjendistryner egentlig er. Her vet jeg hva jeg snakker om. Her hos oss har vi brukt hele lunsjen på å snakke om Ryktet hver eneste dag i en uke.

Og det er så syndig og saftig og forbudt!

Men vi får altså ikke lov til å si det, fordi vi har sjekket innholdet i ryktene og funnet ut at det ikke er en sak etter våre egne kriterier. Vi kan ikke gå på akkord med vår egen etikk. Å, nei! Det ville være en moralsk fallitterklæring for den fjerde statsmakt. Men vær likevel trygg, kjære leser, for at vi er til for deg. Du trenger ikke å begynne å lese lugubre nettsteder for å få den informasjonen du trenger til lunsjen. Vi har gravd og gravd, og til slutt fant vi et smutthull til deg. Når vi ikke kan snakke om selve opplysningene, viser det seg at vi kan snakke om opplysningene om at det finnes et rykte om at det finnes opplysninger. Det har vi nemlig klart å verifisere.

Nå hadde vi kanskje ikke valgt å skrive om dette likevel, fordi det er litt rart at forsiden vår er at en politiker motsier innholdet i en påstand vi selv har konkludert med at er usann. Men nå er det veldig annerledes, nettopp fordi hun skal bli statsråd. Nå er det noen som er ute etter å sverte henne, og da er det ekstra viktig at alle får vite at ryktet eksisterer. Det hørtes i hvert fall logisk ut da jeg tenkte det ut.

Men uansett, og mellom oss to, gamle ørn: Det blir vel ingen røyk uten ild. Ryktet må jo i hvert fall være sant-isj.

Hilsen Espen Egil.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse