Annonse
00:00 - 12. januar 2018

Fanger tyvjegere med neshorn-DNA

UNSPECIFIED, SOUTH AFRICA - OCTOBER 16: A member of the farm team stands with a sedated and blindfolded white rhino, before it has it's horn trimmed at the ranch of rhino breeder John Hume, on October 16, 2017 in the North West Province of South Africa. John Hume is currently the owner of around 1500 white and black rhinos, which he keeps under armed guard on his 8000 hectare property. In a bid to prevent poaching and conserve the different species of rhino, the horns of the animals are regularly trimmed, with 264 of the off-cuts recently being placed on sale at auction. The controversial decision to sell the horns was made on the basis that the illegal market creates an inflated value, while a controlled system would lower the prices and the need to poach. Mr Hume believes that the only way to ensure that the rhino does not become extinct is through farming the animals on a large scale and legalising the sale of rhino horn globally. (Photo by Leon Neal/Getty Images) . Neshorn og tyvjegere. Leon Neal/Getty Images
Annonse

Forrige uke fortalte vi om UiO-forskeres planer om å bruke stamcelleteknologi til å gjenopplive utdødde arter neshorn. Nå leser vi i The Guardian at genforskning også spiller en rolle i kampen mot dem som har forårsaket at flere neshornarter et utrydningstruet i utgangspunktet: tyvjegere og de som selger hornstoffet på det svarte markedet. Ved hjelp av en stor database av neshorn-DNA, kombinert med metoder som tilsvarer de man bruker i rettsmedisinen, kan etterforskere nå knytte beslaglagt hornstoff til de spesifikke kadavrene jegerne etterlater seg. Så langt er metoden benyttet til å frembringe bevismateriale i 120 rettssaker.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»
«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»