09:08 - 18. januar 2018

– Identitetspolitikken har skylden for Trump

Mark Lilla mener identitetspolitikk er en reaganisme for venstresiden. Slikt går ikke upåaktet hen.

Mark Lillas analyse etter valget av Donald Trump ble New York Times' mest leste politiske kommentar det året, og markerte hans overgang fra å være akademiker og sporadisk offentlig intellektuell til å bli polemiker. Foto: Elena Seibert / Random House

Ti dager etter det amerikanske presidentvalget i november i fjor publiserte Mark Lilla, professor i humanistiske fag ved University of Columbia, en kommentar i The New York Times kalt «The End of Identity Liberalism». Den 61 år gamle professoren hadde tilbragt mye av sin nesten førti år lange karriere som omreisende i en viss form for hyperintellektuell akademisk debatt. Publikum forbant ham med slagferdige, argumentasjonstunge essayer om Hannah Arendt, Derrida eller det franske ytre høyre. Analyser som finner sitt naturlige publikum på steder som The New York Review of Books eller The Chronicle of Higher Education.

Men denne gang ble det annerledes. Lillas analyse etter valget av Donald Trump ble avisens mest leste politiske kommentar det året, og markerte hans overgang fra å være akademiker og sporadisk offentlig intellektuell til å bli polemiker.

Moralsk panikk. Artikkelen «The End of Identity Liberalism» henvendte seg til liberale demokrater og var på samme tid et kampskrift og en irettesettelse. Valget av Trump til Det hvite hus, hevdet Lilla, var en motreaksjon på den amerikanske venstresidens besettelse av identitetspolitikk.

Annonse