Annonse

Annonse

00:00 - 02. februar 2018

En uke på somalisk kafé

Norsksomaliere diskuteres ofte i samfunnsdebatten, men hva diskuterer de selv? På Al-Amin kafé i Oslo kan du snakke storpolitikk og integrering med likesinnede. Eller bare slappe av med World’s Toughest Trucker på Discovery Channel. 

Vanligvis liv: Skepsis til pressen og andre institusjoner gjorde at ingen av kafégjestene ville delta i reportasjen med fullt navn. De ønsket heller ikke å bli tatt bilde av.

«Vi har elendige ledere som ikke bryr seg om folket», sier en mann bestemt.

– Vi har Etiopia og Kenya på hver vår side, og de klarer det.» Mannen sitter sammen med to andre karer i hjørnet av en somalisk kafé. Den ene lener seg tilbake og legger armene i kors i stillhet når påstanden kommer, men kompis nummer to lener seg fremover. Med begge armene utstrakt forklarer han hvorfor de to østafrikanske naboene ikke er gode eksempler, og diskusjonen er i full gang. Med vinterjakken liggende halvveis ned på skuldrene er det mye som  tas opp til debatt. Alt fra Somalias kontrafaktiske historie uten kolonimaktene til det politiske kaoset i Kenya og hvorfor hovedveiene i Mogadishu ble stengt. Også mannen som jobber i kafeen, trekkes inn i diskusjonen.

Rundt om i Oslo ser man skrantne lokaler fulle av liv. De fleste går man fordi, uten å vite hva som egentlig skjer innenfor dørene. Mange av disse stedene er samlingspunkter for ulike minoritetsgrupper. De tre kameratene som diskuterer østafrikansk politikk, sitter på Al-Amin kafé på Grønland i Oslo. For mange somaliske menn er kaféliv en essensiell del av kulturen, både i hjemlandet og i Norge. Som gruppe diskuteres norsksomaliere ofte i samfunnsdebatten, men hva diskuterer de selv? Den letteste måten å finne ut det på, er å sette seg ned og lytte. Så vi tilbrakte fem dager på Al-Amin kafé, mest lyttende, noen ganger deltagende. 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse