Annonse
00:00 - 02. februar 2018

En uke på somalisk kafé

Norsksomaliere diskuteres ofte i samfunnsdebatten, men hva diskuterer de selv? På Al-Amin kafé i Oslo kan du snakke storpolitikk og integrering med likesinnede. Eller bare slappe av med World’s Toughest Trucker på Discovery Channel. 

Vanligvis liv: Skepsis til pressen og andre institusjoner gjorde at ingen av kafégjestene ville delta i reportasjen med fullt navn. De ønsket heller ikke å bli tatt bilde av.
Annonse

«Vi har elendige ledere som ikke bryr seg om folket», sier en mann bestemt.

– Vi har Etiopia og Kenya på hver vår side, og de klarer det.» Mannen sitter sammen med to andre karer i hjørnet av en somalisk kafé. Den ene lener seg tilbake og legger armene i kors i stillhet når påstanden kommer, men kompis nummer to lener seg fremover. Med begge armene utstrakt forklarer han hvorfor de to østafrikanske naboene ikke er gode eksempler, og diskusjonen er i full gang. Med vinterjakken liggende halvveis ned på skuldrene er det mye som  tas opp til debatt. Alt fra Somalias kontrafaktiske historie uten kolonimaktene til det politiske kaoset i Kenya og hvorfor hovedveiene i Mogadishu ble stengt. Også mannen som jobber i kafeen, trekkes inn i diskusjonen.

Rundt om i Oslo ser man skrantne lokaler fulle av liv. De fleste går man fordi, uten å vite hva som egentlig skjer innenfor dørene. Mange av disse stedene er samlingspunkter for ulike minoritetsgrupper. De tre kameratene som diskuterer østafrikansk politikk, sitter på Al-Amin kafé på Grønland i Oslo. For mange somaliske menn er kaféliv en essensiell del av kulturen, både i hjemlandet og i Norge. Som gruppe diskuteres norsksomaliere ofte i samfunnsdebatten, men hva diskuterer de selv? Den letteste måten å finne ut det på, er å sette seg ned og lytte. Så vi tilbrakte fem dager på Al-Amin kafé, mest lyttende, noen ganger deltagende. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt