Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Drøvtygging med store konsekvenser

Regjeringserklæringen består av tre fjerdedeler uforpliktende, umålbare tiltak. Hvorfor blir det slik?

Fru Blom: Venstre-leder Trine Skei Grande (bak blomsterbedet) vant regjeringsmesterskapet i bukett. Fra venstre: Forskningsminister Iselin Nybø (V), eldreminister Åse Michaelsen (Frp), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), kulturminister Grande, utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og miljøminister Ola Elvestuen (V).
Annonse

Noen tekster er spennende å lese. Noen tekster er dørgende kjedelige å lese. Bare noen få tekster er uhyre spennende selv om de er dørgende kjedelige. Regjeringserklæringer tilhører denne siste kategorien.

Hvis man så ned på jorden fra månen, skulle man kanskje tro at en regjering tjente på å koke ned programmet sitt til noen få, konkrete løfter, på områder de visste de hadde flertall til å gjennomføre politikken. «Vi har innfridd ti av ti!»

Erklæringen fra Jeløya, som danner grunnlaget for Norges nye regjering, er 84 sider lang. KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte denne uken at det var den vageste han hadde lest. En analyse Morgenbladet har gjort, bekrefter dette bildet. 77 prosent av de såkalte tiltakene er «uforpliktelser», vurderinger og utredninger. De er umulig å måle regjeringen opp mot. Hvorfor blir det slik? Hvorfor vil de seg selv, og oss lesere, så vondt?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.