00:00 - 19. januar 2018

– Bør vurdere å utestenge Russland

Fotballpresident Terje Svendsen mener utestengelse av Russland fra deres eget VM bør vurderes. Fifa undersøker nå omsider påstandene om doping av Russlands fotballandslag.

Hever stemmen: Om varslerens informasjon stemmer, bør vi vurdere å utestenge Russland fra deres eget VM, sier NFF-president Terje Svendsen. Her under en kvalifiseringskamp mot Nederland i høst.   

Utad var Grigorij Rodtsjenkov i en årrekke leder for Russlands anti-dopinglaboratorium. Samtidig ledet han i hemmelighet det statlige dopingprogrammet. I de siste to årene har han avslørt hvordan dopingen ble gjennomført. Et foreløpig resultat er at Russland er utestengt fra vinterens OL, og flere utøvere fra OL i Sotsji i 2014 har mistet sine medaljer.

Også  fotball var en del av dopingprogrammet, og flere landslagsspillere var dopet. Dopingreglementet sier at om mer enn to utøvere på et lag er dopet, kan laget straffes med utestengelse eller poengtap. Det betyr at Russland teoretisk kan utestenges fra sitt eget VM kommende sommer.

– Fifa har i over et år kjent til beskyldningene om at russiske fotballspillere var inkludert i det statlige dopingprogrammet, uten å gjøre noe, sier den amerikanske advokaten Jim Walden, som representerer Rodtsjenkov.

Annonse