00:00 - 08. desember 2017

Et VM uten Russland

Hvis flere enn to utøvere på et fotballag er dopet, kan hele laget bli straffet. Om det viser seg at Russlands statlige dopingprogram inkluderte fotballspillere, kan konsekvensen bli at de utestenges fra sitt eget VM.

Storkarer: Vitálij Mutko (til venstre) er utestengt fra alle framtidige OL. Han er fortsatt leder for fotball-VM i 2018 og president i Russlands fotballforbund. Han har en trofast støttespiller i Fifa-president Gianni Infantino (til høyre). Her fra Kreml og trekningen av gruppespillet i neste års VM. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters /NTB Scanpix

«Tidenes største svik mot idretten», skrev VG etter IOCs beslutning tirsdag, der Russland blir utestengt fra neste års OL på grunn av det systematiske, statlige dopingprogrammet. Beslutningen kom som følge av den såkalte McLaren-rapporten, laget på oppdrag fra det internasjonale dopingbyrået, Wada.

Russisk doping

  • Denne uken besluttet Den internasjonale olympiske komité (IOC) å utestenge Russland fra vinterens OL på grunn av systematisk doping.
  • Beslutningen er tatt på bakgrunn av McLaren-rapporten, som ble laget på oppdrag fra Det internasjonale antidopingbyrået, Wada.
  • Sentralt i McLaren-rapporten sto vitnesbyrdene til den russiske kjemikeren Grigórij Rodtsjenkov.
  • Russlands visestatsminister Vitálij Mutko var sportsminister mens dopingen pågikk, og er utestengt fra alle fremtidige OL.
  • Mutko er leder for fotball-VM 2018 og president i Russlands fotballforbund.
  • Flere russiske fotballspillere er involvert i dopingprogrammet.

Tidligere sportsminister Vitálij Mutko, som i mange år var sportsminister og en av de ansvarlige for dopingprogrammet, er suspendert fra alle olympiske leker i fremtiden. Men hva med fotballen? Mutko satt i Fifas eksekutivkomité fra 2009–2017. Han er president i det russiske fotballforbundet og leder for fotball-VM 2018. I forrige uke smilte han fra øre til øre med Fifa-president Gianni Infantino under gruppetrekningen til neste års VM. Om han får fortsette i sin jobben, vil han stå på podiet når VM-pokalen deles ut i juli.

– IOCs beslutning er nå kjent for alle, inkludert Fifa. De bør nå gjøre en kvalifisert vurdering av Mutkos posisjon på bakgrunn av McLaren-rapporten, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

– FIFAs første reaksjon var at dette «ikke hadde noen påvirkning» på VM-forberedelsene. Ingenting tyder på at de anser Mutkos VM-rolle som et problem. Hva mener du selv?

– Jeg synes ikke vi skal hjelpe Fifa på veien i dette arbeidet. De bør sette seg ned og lese hele rapporten, de har full tilgang til alle opplysninger. Allmennheten fortjener at de kommer med en begrunnet konklusjon, sier Solheim.

 

«Oppfølging». Norge er en del av Fifa, representert ved Norges Fotballforbund.

– Det at Mutko utestenges av IOC på livstid på grunn av systematisk bruk av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og Fifa, sier den norske fotballpresidenten, Terje Svendsen, i en e-post.

– Vurderinger knyttet til dette er et nøkkelspørsmål for Fifa, og vi forventer at de gjør grundige vurderinger basert på informasjonen de besitter, for avsløringene utfordrer den grunnleggende tilliten Fifa er avhengig av, sier Svendsen.

– Hva mener NFF selv? Bør Mutko fortsette?

– Jeg skjønner at spørsmålet kommer opp, og dette er det nå Fifa som må gjøre en vurdering av. Det som er avslørt, kaster en mørk skygge over verdens største idrettsarrangement, og det er åpenbart problematisk med Mutkos sentrale rolle inn mot fotball-VM.

– Men hva mener du? Bør han få fortsette?

– Det er et spørsmål for Fifa og russisk fotball. Vi synes det er problematisk og utfordrende om han blir sittende. I internasjonale idrettspolitiske spørsmål har vi et nordisk samarbeid. Blant annet har vi på nordisk basis tatt opp med Fifa klanderverdige forhold knyttet til byggingen av ny fotballstadion i St. Petersburg. Situasjonen som nå har oppstått, vil også bli gjenstand for oppfølging mot Fifa.

Mutkos posisjon. Det nordiske samarbeidet ble mye kritisert da Uefa skulle velge ny president i 2016. Norge, Sverige, Danmark og Finland var de første til å støtte kandidaturet til slovenske Alexander Ceferin. I ettertid har det kommet frem at Russland lenge hadde arbeidet i kulissene for at Ceferin skulle velges. En støtte til Ceferin er dermed også blitt sett på som en støtte til økt russisk innflytelse.

– Har NFF hatt mye med Mutko å gjøre, for eksempel i forkant av valget av Ceferin som Uefa-president?

– Jeg har aldri møtt Mutko eller hatt noen dialog med det russiske fotballforbundet, sier Svendsen.

Ceferin vant valget med stor margin. Ved innsettelsen utpekte Mutko ham samtidig til leder av «Fifas lokale organisasjonskomité» under VM 2018. Mutko la til: «Og ikke glem at han bør utpekes til Fifas visepresident under neste Fifa-kongress».

Allmennheten fortjener at Fifa kommer med en begrunnet konklusjon.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge

Mutko ønsket å stille til gjenvalg i Fifas eksekutivkomité tidligere i år.

– Han ble ansett som ikke valgbar av Fifa, sier Terje Svendsen.

Denne avgjørelsen var kontroversiell innad i Fifa. Under en parlamentarisk høring i Storbritannia i høst uttalte en tidligere Fifa-ansatt at president Infantino var sterkt imot avgjørelsen. Infantino fryktet at hans egen posisjon på toppen av verdensfotballen ville svekkes om Mutko ikke fikk fortsette, og at neste års verdensmesterskap kunne settes i fare.

Mutko har altså sterke støttespillere både i Fifa og Uefa.

Lagstraff. McLaren-rapporten viser at 34 fotballspillere må undersøkes nærmere på grunn av uregelmessigheter og mistanke om tukling med urinprøvene. Fem av spillerne skal ha vært en del av Russlands topp i prøve-VM i 2017. Andre var med i troppen i VM i 2014.

– Er fotballspillere nevnt, må det bli undersøkt grundig om de har vært involvert i dopingprogrammet, om det er satt i system av fotballklubber eller lignende. Denne jobben må gjøres nå, og dette er det ingen som snakker om, sier Solheim.

Ifølge Wadas antidopingreglement for lagsport kan et lag straffes om to eller flere på laget blir tatt. Straff kan være tap av poeng eller utestengelse fra turneringer. I en hypotetisk situasjon der russiske fotballspillere blir tatt, vil en logisk konsekvens kunne være at landet blir utestengt fra sitt eget VM. Joseph de Pencier, som leder Den internasjonale sammenslutningen av dopingbyråer (Inado), har allerede sagt at dette kan skje.

– Det er ti års foreldelsesfrist på dopingsaker, og brudd på bestemmelsene kan gi fire års utestengelse. Er det grunnlag for å si at enkeltspillere har vært involvert, må det reises sak på vanlig måte. Dette må i så fall fotballorganisasjonene gjøre, det er deres ansvar. Nå må vi forvente at de avklarer dette på en grundig måte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse