00:00 - 08. desember 2017

Verdenskoden

Statsvitere klør seg i hodet og modellene forklarer ingenting, lenger. Heldigvis finnes det et alternativ.

Rasling i Nord-Korea, hovedstadsbråk i Midtøsten, fullt kaos i Jemen. På vei inn i julehøytiden, ser verden igjen ut som en brennende søppelkasse ved taxikøen utenfor julebordet til ROAMI, Riksforeningen for overutviklet aggresjon og manglende impulskontroll.

Mange av representantene for min generasjon har ledet verden gjennom slike konflikter før. I skikkelsene til Xerxes, Dido, Hammurabi, Shaka og dronning Elizabeth har vi håndtert hårreisende aggresjon og urimelige, absurde, barnslige forhandlingskrav fra idiotiske statsledere. Vi er veteranene i Sid Meiers Civilization, en digital statsvitenskapssimulator som er et kvart århundre gammel, og inne i sin sjette inkarnasjon.

For eksempel lærte vi mye om diplomatiets utakknemlighet av Mahatma Gandhi. På skalaen for aggresjon, som gikk mellom 1 og 255, var han satt til 1. Han ville handle og være hyggelig. Men i løpet av verdenshistorien kan aggresjonsnivåer forandre seg. Når en sivilisasjon går fra despotisk til demokratisk, for eksempel. Ble man et demokratisk land, ble det derfor trukket to poeng fra alle ledernes aggresjon mot en. Problemet var bare at denne variabelen var programmert uten mulighet for negative tall. I stedet virket den som et mekanisk tellerverk: Om du vrir den tilbake fra 0 havner du på maksimalverdien, 255. Deretter gjorde Gandhi alt som sto i hans makt for å skaffe seg kjernevåpen, og han var på ingen måte redd for å bruke dem.

Det som i utgangspunktet fremsto som en bug, fremstår i dag mer som en relevant analyse av demokratiets utvikling.

Det som i utgangspunktet fremsto som en bug, fremstår i dag mer som en relevant analyse av demokratiets utvikling.

Undertegnede deler fødselsår med Kim Jong-un. Vi vet at mannen er opptatt av vestlige filmer, og sannsynligvis har hatt tilgang til det han ønsket seg. Kan det egentlig utelukkes at han har lært statsvitenskap av Civilization?

Amerikanernes utsending til Midtøsten, Trumps svigersønn Jared Kushner, er også omtrent like gammel som meg og Kim. Og Trumps tilnærming til diplomati i regionen minner mistenkelig om den beste strategien i Civilization IV, der hele regioner bare bytter sivilisasjon når man sender inn en «kulturbombe». 

Tilfeldig? Neppe. Få Civ på pensum.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse