Annonse

Annonse

00:00 - 22. desember 2017

Brennevinsslaget i Lofoten

Digermulen, mellom 1890 og 1900. Foto: NTB Scanpix

Det var en slengbemerkning fra en nordlending på pub, under en passiar om fiskerkulturen på Vestfjorden i gamle dager: «…, og så, under brennevinsslaget på Lofoten, så tok han og … ». Dette hørtes interessant ut. Var det et ekte slag? Slåsskamp? Krig?  En plan tok form: Lage en storstilt historisk artikkel om brennevinsslaget, finne ut alt, og skrive det elegant, med en uuttalt parallell til Per Sandberg, lakselusa og kongekrabben. Men vi glemte det, og må i stedet henvise til Kabelvågavisa: «24. mars 1894 var det store brennevinsslaget i Stamsund. Det hele startet i rorbua til en lyngsværing som var læstadianer. Bakgrunnen var all den smughandelen og misbruket som foregikk rundt omkring i værene. Lyngsværingen ønsket å få slutt på dette uvesenet, og etter hvert fikk han mange med seg. Ut på ettermiddagen var nesten alle fiskerne i Stamsund samlet for å ‘rensk opp i di der syndhusan’. De angrep brennevinssjappene, slo inn dører og vinduer og tømte ut alle ‘spirituøse’ drikker. En av smughandlerne skjøt med hagle i menneskemengden, og fire ble såret. Det var bortimot et par tusen mann til stede, og av disse var over tusen aktive.»

Annonse