Annonse
00:00 - 12. januar 2018

Røff guide til Afrika

Frykt for omdømmetap i Norge gjør at kapitalen ikke vil investere i fattige land. Bistandsorganisasjonene må ta sin del av ansvaret, mener Kjell Roland, direktør for det statlige investeringsfondet Norfund.

Kritiserer kritikerne: Norfund-direktør Kjell Roland, her i full sving på Nordic-African Business Summit i Oslo. Roland prøver å være norsk kapitals guide til det fattigste Afrika, og mener enkelte bistandsorganisasjoner skremmer investorer fra å satse. Katinka Hustad
Annonse

«Jeg mener mange av dem i Norge som uttaler seg om utvikling og bistand, snakker seg imellom i en norsk boble. Organisasjoner og politikere står med begge bena i den tomme luft og snakker. Den offentlige samtalen preges av at vi forstår lite av hva utvikling virkelig er og krever i fattige land», sier Kjell Roland, administrerende direktør for det statlige investeringsfondet Norfund. Fondet har som formål å redusere fattigdom ved å skape arbeidsplasser i verdens fattigste land, helst arbeidsplasser drevet av fornybar energi.

Tre fluer i en smekk. Bistandspolitikken er blitt et diskusjonstema i bredere kretser enn på lenge. Dette som følge av Terje Tvedts bok Det internasjonale gjennombruddet. Tvedt skriver om fremveksten av det han kaller det humanitær-politiske kompleks av politikere, bistandsorganisasjoner og -byråkrater, men nevner knapt en av de siste tyve årenes mest slående endringer i feltet: etableringen av Norfund – Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Norfund investerer statlige bistandskroner i private selskaper i sør, 20,7 milliarder kroner så langt. I Tvedts sjargong kan vi kalle dette for det forretningsmessige utviklingskompleks av private investorer, statlige foretak og konsulenter som skal få fart på utviklingen i den fattige del av verden, altså det vi i skolestilene kalte «Sør».

Og ikke nok med det, altså med fattigdomsreduksjon. Norfunds strategi er godt for klimaet, for utviklingen skjer gjennom investeringer som skaper arbeidsplasser basert på – i hovedsak – fornybar energi. Norfund er altså et columbi egg, og mer til, for blir det arbeidsplasser sør for Sahara, vil det jo også, formodentlig, bli mindre migrasjon over Middelhavet. Tre fluer i en smekk, det er Norfund. Og på toppen av det hele vokser pengene, kommer tilbake og kan settes i arbeid på nytt! Alt dette dersom vi skal lytte til Norfund selv, og til regjeringen, som i inneværende stortingsperiode har ambisjon om å øke årlig kapitalpåfylling til fondet med 50 prosent.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt