Annonse
00:00 - 12. januar 2018

Røff guide til Afrika

Frykt for omdømmetap i Norge gjør at kapitalen ikke vil investere i fattige land. Bistandsorganisasjonene må ta sin del av ansvaret, mener Kjell Roland, direktør for det statlige investeringsfondet Norfund.

Kritiserer kritikerne: Norfund-direktør Kjell Roland, her i full sving på Nordic-African Business Summit i Oslo. Roland prøver å være norsk kapitals guide til det fattigste Afrika, og mener enkelte bistandsorganisasjoner skremmer investorer fra å satse. Katinka Hustad
Annonse

«Jeg mener mange av dem i Norge som uttaler seg om utvikling og bistand, snakker seg imellom i en norsk boble. Organisasjoner og politikere står med begge bena i den tomme luft og snakker. Den offentlige samtalen preges av at vi forstår lite av hva utvikling virkelig er og krever i fattige land», sier Kjell Roland, administrerende direktør for det statlige investeringsfondet Norfund. Fondet har som formål å redusere fattigdom ved å skape arbeidsplasser i verdens fattigste land, helst arbeidsplasser drevet av fornybar energi.

Tre fluer i en smekk. Bistandspolitikken er blitt et diskusjonstema i bredere kretser enn på lenge. Dette som følge av Terje Tvedts bok Det internasjonale gjennombruddet. Tvedt skriver om fremveksten av det han kaller det humanitær-politiske kompleks av politikere, bistandsorganisasjoner og -byråkrater, men nevner knapt en av de siste tyve årenes mest slående endringer i feltet: etableringen av Norfund – Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Norfund investerer statlige bistandskroner i private selskaper i sør, 20,7 milliarder kroner så langt. I Tvedts sjargong kan vi kalle dette for det forretningsmessige utviklingskompleks av private investorer, statlige foretak og konsulenter som skal få fart på utviklingen i den fattige del av verden, altså det vi i skolestilene kalte «Sør».

Og ikke nok med det, altså med fattigdomsreduksjon. Norfunds strategi er godt for klimaet, for utviklingen skjer gjennom investeringer som skaper arbeidsplasser basert på – i hovedsak – fornybar energi. Norfund er altså et columbi egg, og mer til, for blir det arbeidsplasser sør for Sahara, vil det jo også, formodentlig, bli mindre migrasjon over Middelhavet. Tre fluer i en smekk, det er Norfund. Og på toppen av det hele vokser pengene, kommer tilbake og kan settes i arbeid på nytt! Alt dette dersom vi skal lytte til Norfund selv, og til regjeringen, som i inneværende stortingsperiode har ambisjon om å øke årlig kapitalpåfylling til fondet med 50 prosent.

Annonse