Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Hjernestimulering i lukket kretsløp

Når science fiction blir til bare science.

Kontinuerlig behandling: «Closed loop» hjernestimulering åpner for å monitorere hjernens tilstand til enhver tid og tilpasse stimuleringsbehandlingen fortløpende, ut fra en forhåndsbestemt algoritme. Foto: BSIP / UIG / Getty Images
Annonse

Går den vitenskapelige utviklingen nå så fort at vi blir helt fartsblinde og knapt klarer å skille fakta fra fantasi? I 2017 har mange debattert transhumanisme, lest bøkene til historikeren Yuval Noah Harari eller strømmet den britiske serien Black Mirror – og man kan nesten bli litt nummen. Kan forskerne kanskje lese tanker nå? Har vi laget syntetisk liv ennå? Og skal ikke snart roboter ta over alle jobbene?

Mot en sånn bakgrunn skal det litt til å få folk til å hoppe i stolen av en ekte forskningsnyhet. Men det går kanskje fortsatt an. På den viktige nevrokongressen Society for Neuroscience, som ble avholdt i Washington DC i november, ble det presentert resultater fra to prosjekter som jobber med å utvikle «closed loop» hjernestimulering for psykiske lidelser. Dette er en behandlingsstrategi som kan bli grensesprengende på flere måter.

Dyp hjernestimulering tilbys i dag som standard behandling mot flere nevrologiske tilstander med forstyrret bevegelighet, slik som Parkinsons sykdom. Her brukes en konstant strøm mot bestemte områder i hjernen, som legen kan styre via fjernkontroll. Tilsvarende behandling har vært forsøkt mot psykiske lidelser uten samme effekt. Det er kanskje ikke så rart at forstyrrelsen i hjerneaktivitet er mer kompleks for eksempel ved depresjon enn ved skjelving, slik at konstant stimulering av ett enkelt område blir relativt nytteløst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse