Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Morgen i Amerika

Annonse

Roy Moore tapte! Med dette utropet ble lederskribenten vekket onsdag denne uken. Da var det bare å finne mobilen på nattbordet, gå rett inn på VG Nett, og jaggu, han tapte. VG serverte vinklinger nok til å fylle et par mobilskjermer i morgenlyset.

Det er litt pussig at et suppleringsvalg i en amerikansk delstat kan bli en oppvåkning og største nyhetssak i Norge. Men slik er verden blitt. USA-fetisjen i norske medier har for så vidt lenge vært en kronisk. At Donald Trump ble president, har ikke akkurat dempet lidelsen. Valgresultatet i Alabama blir som en drøm, et håp om at vi snart skal våkne opp en morgen uten å måtte sjekke Trumps siste Twitter-meldinger.

Nå har det fint lite å si for nordmenns liv hvem som representerer Alabama i det amerikanske senatet. Om flertallet i Senatet vipper den ene eller andre veien, er heller ikke avgjørende for amerikansk utenrikspolitikk, som tross alt er det viktigste for resten av verden. En amerikansk president kan fortsatt bombe Nord-Korea, trekke USA ut av klimaavtaler og anerkjenne nye hovedsteder, selv om flertallet endres.

Men for amerikanernes liv kan Alabama bli viktig. Republikanerne har nå et flertall på bare én representant i Senatet, etter at en demokrat overtok det ledige setet som justisminister og republikaner Jeff Sessions før holdt. Nå holder det med to avhoppere for å stanse nye lover i en nasjonalforsamling som har gått fra svært til totalt polarisert etter at Trump ble president. Kongressen er i disse dager i ferd med å vedta en skattereform som gikk gjennom Senatet med nettopp 51 mot 49 stemmer. Én republikaner stemte med demokratene, ellers stemte absolutt alle med eget parti.

Skattereformen kan bli stående som president Trumps største avtrykk på det amerikanske samfunnet. Skattekuttene, tilsvarende 12 000 milliarder kroner over ti år, er bare én side av reformen. Den vil trolig øke statsgjelden kraftig, påvirke helseforsikringene direkte og straffe delstater som har høyere skattenivå for å finansiere et større velferdstilbud, for å nevne noe.

Alabama er også viktig som mulig forvarsel. Viser valgresultatet at flertallet har fått nok av Trump? Kan Demokratene vinne delstater få trodde de ville ta i mellomvalget neste høst? En kan finne argumenter for dette i valgresultatet: Alabama er egentlig en sikker republikansk stat og har ikke valgt en demokratisk senator på 25 år. Få trodde Roy Moore kunne tape, selv om han er anklaget for overgrep mot mindreårige.

Valgresultatet i Alabama kan tolkes som en seier for Metoo-bevegelsen og et oppgjør med Trump. Men det kan også overtolkes. Moore var en sjeldent dårlig kandidat. Demokratene kan ikke vinne alle valg på andres udugelighet, de trenger en tydelig, alternativ politikk til Trumps oppskrift dersom de skal vinne frem andre steder. Her er det et stykke igjen.

Morgenen etter valget sendte Roy Moore ut en kort videotale. Der nektet han å godta nederlaget, og beskrev valget som en kamp for å bevare «sivilisasjonen og religionen» i et samfunn der «abort, sodomi og materialisme har overtatt for livet, friheten og søkenen etter lykke». En overgrepsanklaget mann med et slikt verdenssyn var bare rundt 20 000 stemmer unna å vinne valget i Alabama. Det er ennå ikke morgen i Amerika.

IAI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse