00:00 - 15. desember 2017

Macrons nye motpol

I kampen mot president Macron velger den franske høyresiden å ta et skritt til høyre.

Ny sjef, gamle tider: Nicolas Sarkozy (til venstre) ville i sin tid gi partiet Nasjonal Front så lite plass som mulig ute på høyrekanten. Tross vekslende suksess er Laurent Wauquiez (til høyre) sikker på at det er riktig oppskrift – bare man gjør den enda litt sterkere. JEFF PACHOUD/AFP/NTB scanpix/AFP/NTB scanpix

For ett år siden var det ingen som trodde Emmanuel Macron ville kunne spille noen rolle i det franske presidentvalget. Noen måneder senere hadde han endret fransk politikk. Motstanderne lurer fortsatt på hva som traff dem. Macrons popularitet er naturligvis ikke like dirrende som den var umiddelbart etter vårens valg, den gangen ukemagasinet L’Express utkom med en forside som på utsøkt vis fanget Macron-fansens iver: et pastellfarget cover som minnet om jenteblader fra 1980-tallet, komplett med kyssemerker over et sjarmerende bilde av 39-åringen. «Han står opp mot Trump for å redde planeten», sto det med rosa skrift. «Ikke engang redd for Putin!», het det i lysegult. «Han kan gå på vannet», var budskapet inne i en oransje stjerne. 

Når progressive og proeuropeiske sentrum-/venstre-politikere i andre land snakker om Macron om dagen, finnes fortsatt spor av denne iveren. I Italia, for eksempel, er det ikke uvanlig å høre talen om europeisk samarbeid Macron holdt ved Sorbonne-universitetet tidligere i høst, omtalt som om den inneholdt et slags hellig budskap.

Den franske opposisjonen er naturlig nok ikke like entusiastisk, men Macrons seier har sørget for at mange må posisjonere seg på nytt. Det tydeligste svaret så langt kom forrige helg fra det republikanske partiet, som tradisjonelt har vært en av de mektigste kreftene i fransk politikk. Da landsmøtet valgte ny leder, stemte medlemmene på en mann som lover å dra partiet lenger ut mot høyre. 

Annonse