Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Ny kult har oppstått rundt Terje Tvedt

Foredrag om «Det internasjonale gjennombruddet» av Terje Tvedt. . Terje Tvedt. Tore Sætre / Wikimedia
Annonse

De ville tilstandene på Litteraturhuset sist uke, der horder av mennesker forsøkte å trenge seg inn døren for å få et blikk av forfatter Terje Tvedt, var trolig bare begynnelsen. Det meldes nå at en ny kult er oppstått rundt forfatteren. «Tvedtianerne,  som disiplene kalles, organiserer nå spontane studiegrupper på Facebook, der de diskuterer tvedtismer som «godhetsmakt» og «det humanitær-politiske kompleks». Tvedtianernes dragning mot sterke farsfigurer som Tvedt (og Erling Holmøy) sies å bunne i en følelse av undertrykkelse, de ser seg strupet av godhet, og hos Tvedt finner de dessuten bekreftelse på mye de allerede følte at de visste. Tvedtismen har også avfødt et verb, «å tvedte», forstått som med nebb og klør å forsvare Tvedts bøker i sosiale medier, uten å ha lest dem. Et tegn på kultens styrke er at selv Tvedts bøker om Nilen nå har begynt å selge. Dreyer forlag trykker store opplag av innføringsboken «Tvedt på 1-2-3». I aksen mellom Ullevål Hageby og Minervas kontorer i Akersgata kan man nå observere unge menn som har begynt å anlegge den karakteristiske Tvedt-sveisen, kort oppå, men med en fyldig, stri nakke.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse