Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Virilitetens fengsel

Det virile fremheves som attraktivt, men samtidig uoppnåelig for de fleste. Og det kolliderer med helt andre, motstridende krav i kulturen.

Lett og fin: Russlands president Vladimir Putin svømmer på virilt vis i Sibir. Dagens ideal om virilitet har røtter til antikken. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB Scanpix
Annonse

Høstens avsløringer av utbredt seksuell trakassering berører et paradoks i moderne samfunn: Sivilisering, demokratisering, likestilling og juss har ikke greid å eliminere de tette forbindelsene mellom kjønn, sex og makt. De er åpenbart så mektige, allestedsnærværende og pinlige at det har vært vanskelig å snakke om dem i en ellers så sivilisert og likestilt kultur med stadig større respekt for den enkeltes autonomi. Før demningen brast og paradokset ble tydelig for alle. Men hvordan har det seg at seksuell adferd så ofte er koblet til makt?

Leter vi etter vitenskapelige svar på dette spørsmålet, er det ingen tvil om at ulike disipliner, som biologi, psykologi, sosiologi og kjønnsforskning, kan tilby viktige innsikter. Men de nyere studiene av virilitetens historie som en gruppe franske forskere står bak, har bekreftet min egen mistanke om at historiske perspektiver er helt avgjørende for å forstå både selve forbindelsen mellom kjønn, sex og makt – og hvorfor den fremdeles er så virksom, og kompleks.

George Vigarello er historiker ved EHESS – en prestisjetung skole for studier i samfunnsvitenskap, økonomi og juss i Paris – med «kroppslige praksiser og representasjoner» som forskningsområde. Han har skrevet en lang rekke bøker, om blant annet fedmens historie, voldtektens historie og sportens historie, alltid med den kroppslige oppdragelsen og disiplineringen som omdreiningspunkt. Når han har vært en aktiv forskerstemme i høstens franske debatt om seksuell trakassering, er det også med bakgrunn i en stor studie han står bak sammen med Alain Corbin og Jean-Jacques Courtine, om «virilitetens historie». Et utvalg kapitler fra deres 3-bindsverk ble oversatt til engelsk i fjor, med tittelen A history of virility.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse