Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Sann julestemning

Julen, tiden på året da tilsynelatende intelligente mennesker helt irrasjonelt tilsidesetter sin kritiske sans.

Foto: Getty Images
Annonse

Det er åpenbart mange graverende feil i juleevangeliet, men for oss er dette et altfor lett bytte. I samarbeid med faktasjekktjenesten Faktisk.no fikk vi til en gjennomgang av det moderne menneskets primære kilde til informasjon om jul: julesangene.

 

It won’t be snow in Africa this Christmas time. I tillegg til at det finnes is- og snødekte topper på mange fjell i Afrika, er det stadig vekk helt ordinære snøfall. For eksempel snødde det i Kairo i 2013. Dom: Faktisk helt feil.

 

And so this is Christmas / For weak and for strong / For rich and the poor ones / The world is so wrong. En rekke studier av oppførselen til rike mennesker, først og fremst den delen av oppførselen der vi ikke gir bort mer av rikdommen vår til folk som sulter og dør i fattige land, viser at vi i all hovedsak ikke egentlig mener at fordelingen er urettferdig. Dom: Faktisk misvisende.

 

Tider skal komme / tider skal henrulle / slekt skal følge slekters gang. Klassisk julesangmetode: Tilsynelatende en uangripelig påstand, men bare frem til solen er utbrent og utvider seg i en voldsom eksplosjon som utsletter både livet på jorden og selve jorden. Dom: Faktisk reproduksjonspropaganda.

 

Jeg er så glad hver julekveld. En artikkel som står på trykk hvert eneste år i VG, Dagbladet og Vårt Land dokumenterer at hundretusener av barn er skikkelig redde og triste hver jul. Basert på en ekstrapolering fra dette overveldende kildematerialet er det trolig riktig å si at den gjennomsnittlige julefeirer er full, sint, sur og trist hver julekveld. Dom: Faktisk kvalmende positivt og gledesnormativt overfor oss som forbinder jul med jobbabstinenser og lange timer med ikke-faktabasert samtaletortur.

 

Svart senker natten seg / i stall og stue / Solen har gått sin vei / skyggene truer. Sannere kan det vel ikke sies. Dom: Faktisk en ytterst treffende metafor for menneskets åk under senkapitalismen.

 

You scumbag, you maggot, you cheap, lousy faggot / Happy Christmas, your arse / I pray God it’s our last. Dom: Vet faktisk ikke hva mer det er å si.

 

Verden var aldri helt forlatt / en stjerne skinner i natt. Dom: Faktisk gaaaaaaaqrrhggh!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse