Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Om sædmangel og IQ

Annonse

Ole Martin Moen, filosof ved Universitetet i Oslo, luftet i fjor tanken om et avlsprogram som han mente effektivt og rimelig ville kunne øke befolkningens intelligens. Ideen var å betale kvinner for å la seg befrukte med sæd fra donorer med høy IQ. Nå møter han motbør i Norsk filosofisk tidsskrift, hvor Kjetil K. Haugen, Knut P. Heen og Stål K. Bjørkly søker å plukke forslaget fra hverandre. Forfatterne har mange innvendinger, men vi siterer fra «det økonomiske argument»: «Selv om uformell empiri skulle antyde at menn har tendenser til hyppig onani, predikerer vi sæd-mangel. Det er tross alt noe trassel forbundet med slik aktivitet. En må oppnå tilstrekkelig opphisselse, sikte, treffe koppen og ikke minst transportere prøven rimelig raskt til sikker lagring. Så, om vi ønsker sikkert tilbud av varen, må en nok regne med noe kompensasjon også til hankjønnet. Videre kan all denne onanien ha negative effekter på disse hannenes romantiske liv, noe som kan trigge behov for ytterligere betaling.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Ideer

Men Nato og regjeringen har et forklaringsproblem, som utvalget ikke svarte på.
Stortingets rolle er ikke å fungere som en internasjonal domstol med folkerettslig spisskompetanse.