Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Klarsynt realist

Foran nesten 2300 andre deltakere, var det forsynet til Sondre Børslien Krogh (19) som virket best.

Trollmann: Sondre Børslien Krogh danket ut all motstand, med atten riktige av tyve mulige.
Annonse

Spåkula

  • Uhøytidelig gjettelek der alle lesere inviteres til å gjette om fremtiden.
  • Det er åttende år på råd med spåkule.
  • Du kan spå 2018 her.
  • 2017-versjonen hadde ny deltakerrekord, med 2296 innsendte bidrag.
  • Vinneren får – hold deg fast – en spåkule.

– Hallo?

– Hei, snakker jeg med Sondre?

– Ja, hei?

– Du var med i vår konkurranse Spåkula, stemmer det?

– Det stemmer.

– Jeg ringer egentlig bare for å orientere om at du vant hele greia.

– Virkelig?

– Det ser slik ut på tallene jeg har foran meg. Har du fulgt med og vet hvor mange riktige du har?

– Jeg har fulgt med på mailene dere har sendt, det har vært gøy! Sist mail hadde jeg alt rett, men jeg vet at det er noen som ikke ble det til slutt.

– Min opptelling viser at du har rett på alt unntatt to…

– Ja, det er vel Erna og Skam, sikkert.

– Det stemmer. Det er også to av spørsmålene som aller flest har røket på, så det er kanskje der du berger deg. Men hvordan føles det å være årets store spåmann?

– Jeg må si jeg er veldig overrasket. Dette var noe jeg gjorde litt kjapt sammen med faren min.

– Hva driver du med?

– I år går jeg et årsstudium i matematiske fag på NTNU, rett etter videregående, for å finne ut hva jeg har lyst å gjøre videre.

– Er det en fordel i Spåkula å være realfagsorientert?

– Med tanke på hva det spørres om, så er det vel egentlig en fordel å være litt mer samfunnsorientert. Men det kan være at vi som holder på med realfag er litt mer realistiske.

– Ja, en del av besvarelsene kan vel vitne om litt ønsketenkning. Har du noen råd til neste års spåmenn og -koner?

– Nå ble jeg tatt litt på senga, her! Men kanskje å ha noen å snakke med? Da jeg fylte det inn, satt jeg med faren min, og vi snakket gjennom spørsmålene. Å diskutere med andre er generelt lurt.

– Siden vi har deg på tråden, får vi spørre om hva som kommer til å skje i 2018?

– Det skal være mellomvalg i USA. Der tror jeg demokratene slår tilbake, etter at presidentvalget i 2016 ble en wake-up call. Jeg så blant annet en statistikk her om dagen om at mange demokrater allerede har fått inn mange penger sammenlignet med tidligere valg.

– Noe mer?

– Nei, altså, jeg har ikke tenkt mye gjennom det… Jeg kommer rett fra eksamen, akkurat nå.

– Du har hatt eksamen i dag?

– Ja, akkurat nå.

– Gikk det bra, da?

– Ja, det gikk ganske bra.

Gratulerer igjen til Sondre. Vær som Sondre: Finn en venn eller et familiemedlem – eller ti – og bli med på neste års gjettelek.

PS: Enkelte har forsøkt å avskrive spåmennenes og -konenes klarsyn og ferdigheter med at noen «må» få rett hvis veldig mange personer gjetter. Med ren tilfeldig gjetting var sannsynligheten for å få atten eller flere riktige i år bare 0,02 %. Med neste års 25 spørsmål er det 0,000002 prosent sjanse for å få alt rett på den måten.

FASIT: SLIK GIKK DET MED 2017

1. Er Erna Solberg statsminister i Norge? En spennende valgkamp endte med fortsatt Solberg her på bjerget. 30 pst. riktig.

2. Har Karl-Ove Knausgård grepet det Vigdis Hjorth har kalt «den ultimate litterære utfordringen for ham nå», og annonsert eller gitt ut en bok om skilsmissen? Nei. Men i løpet av året ga han ut en bok om Edvard Munch. 76 pst. riktig.

3. Har statsminister Theresa May aktivert Lisboatraktatens artikkel 50, som er det første formelle steget i Storbritannias utmeldingsprosess fra EU? Det har hun! Det offisielle brevet som erklærer at Storbritannia setter i gang prosessen frem mot utmelding, ble overlevert EU 29. mars. 68 pst. riktig.

Ti på topp

Svaret på vippespørsmålet (hvor mange prosent stiger boligprisene i landet?) i parentes.

18 riktige:
1. Sondre Krogh (5.1)

2. Hanna (9.3)

17 riktige:

3. Olav Svarstad Haugland & co. (6.3)

4. Arne Kristian Nordhei (7.0)

4. Krister René Danielsen (7.0)

6. Bjørnar Bråthen (8.0)

7. Ingrid Anne Omland (8.2)

7. Tomas Bertelsen (8.2)

9. Eivind Yrjan Stamnes (8.3)

10. Johan Martin Aarstein (9.0)  

4. Er Audun Eckhoff byttet ut som sjef for Nasjonalmuseet? Ja. Karin Hindsbo tok over jobben hans fra 1. juni. 40 pst. riktig.

5. Har filmingen av Shame, den amerikanske versjonen av Skam, begynt? Her ble det nære på! I november ble det klart at Julie Andem skal være show runner for den amerikanske versjonen, og castingen ble satt i gang. Ifølge castingbyråets facebookside skal innspillingen skje «våren 2018». Svaret er altså nei. Det vanskeligste spørsmålet – 29 pst. riktig.

6. Kom både SV og Venstre over sperregrensen (4 prosent) i stortingsvalget? Ja, selv om enkelte analyser tyder på at Venstre ble «reddet» av taktiske høyrevelgere. 54 pst. riktig.

7. Slipper USA fortsatt bomber over Syria? Operation Inherent Resolve er trappet ned, men fortsatt i aktivitet. Ifølge journalistnettverket Airwars utførte koalisjonen 28 luftangrep i Syria de fire første dagene i desember. 52 prosent hadde dette riktig.

8. Er Marine Le Pen blitt president i Frankrike? Nei. Hun tapte andre runde av presidentvalget for Emmanuel Macron, med 34 prosent av stemmene. 69 pst. riktig.

9. Har USA trukket seg fra Parisavtalen om klimakutt? Ja. President Trump annonserte at landet trekker seg den 1. juni. Den er likevel bindende i fire år fra den dagen de trakk seg. 43 pst. riktig.

10. Blir utvisningen fra Norge av Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, effektuert? Niks, han er i Norge. Det viste seg å være et valgløfte fra 2013 som Fremskrittspartiet ikke greide å holde. Nå ser det ut til at de får prøve i fire år til. Dette var lett å spå, tydeligvis: 85 prosent av dere hadde rett.

11. Fra januar til november 2016 kom 492 syriske asylsøkere til Norge. Blir det flere i samme periode 2017? Allerede i utgangen av oktober hadde 963 syriske asylsøkere ankommet, så svaret er ja, slik 51 prosent av dere gjettet.

12. 28. januar 2017 deles Årets Spellemann 2016 ut. Blir det, for første gang siden 2003 og fjerde gang noensinne, en kvinne? Niks, det ble Marcus og Martinus. 36 prosent hadde rett.

13. Har de katalanske myndighetene fått avholdt folkeavstemningen om uavhengighet, som de har planlagt å gjøre i september 2017, men som Spanias regjering bestrider lovligheten av? Komplisert spørsmål, men svaret er ja. Etterspillet er ennå ikke halvferdig. 41 prosent av dere trodde på folkeavstemning.

14. Vinner Jon Fosse Nobelprisen i litteratur? Nei, den gikk til Kazuo Ishiguro, som i det minste sto enda lavere på bookmakernes lister. Det letteste å gjette: 90 pst. riktig.

15. Blir noen norske skiløpere tatt i doping? Ingen i 2017. Da dere svarte på dette, visste dere allerede om Therese Johaugs sak – den sprakk i oktober. 35 pst. riktig.

16. Er Magnus Carlsen verdens høyest rangerte sjakkspiller? Ja. På desemberlistene er det 32 poeng ned til armeneren Levon Aronian. 82 pst. riktig.

17. Vil Märtha Louise vise seg offentlig med en ny livsledsager, partner, kjærest, ektefelle eller lignende? Nå har vi gått gjennom hele årgangen av Se og Hør fra perm til perm, og vi ser ikke så mye som en fjær. Svaret er nei. 59 pst. fikk det riktig, mens 41 prosent av dere trodde på kjærligheten. Suckers!

18. Forlater Edward Snowden Russland? Nei. 59 pst. riktig.

19. Kommer klimaforskningsinstituttet Cicero til å erklære at statsbudsjettet 2018 gjør at Norge er i rute til å oppfylle Paris-forpliktelsene? I debatten om forrige statsbudsjett var Cicero veldig aktive, kanskje så aktive at de revurderte informasjonsstrategien i år. Dermed uttalte de seg veldig lite om statsbudsjettet. Svaret er nei. 84 pst riktig.

20. Har Mannen falt? Nei, til tross for at alle heier på ham. 87 pst. riktig.

Vippespørsmål:Hvor ma nge prosent stiger boligprisene i landet fra november 2016 til november 2017? Riktig svar: -0,5 prosent.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse